Nekategorizirano, Svijet

Amnesty International upozorava na civilne žrtve antiterorističke koalicije u Siriji

Škola u predgrađu Damaska, Sirija, bombardirana je tijekom listopada, najmanje 13 studenata je ubijeno, Foto: EPA/MOHAMMED BADRA.
Škola u predgrađu Damaska, Sirija, bombardirana je tijekom listopada, najmanje 13 studenata je ubijeno, Foto: EPA/MOHAMMED BADRA.

Koalicija protiv Islamske države, predvođena SAD-om, nije poduzela dovoljne mjere opreza kako bi izbjegla civilne žrtve u Siriji i podcijenila je utjecaj svojih operacija na civile, objavio je Amnesty International, prenosi HINA.

U priopćenju koje je potpisao zamjenik ravnatelja za istraživanja u regionalnom uredu Amnesty Internationala u Beirutu Lynn Maalouf stoji da je krajnje vrijeme da američke vlasti postanu iskrene u vezi stradavanja civila u koalicijskim napadima u Siriji.

“Strahujemo da koalicija predvođena SAD-om značajno podcjenjuje štetne posljedice po civile u njihovim akcijama u Siriji”, kazao je Maalouf, prenosi Reuters.

Amnesty International je izvijestio da je 300 civila ubijeno u 11 napada koje je provela SAD-ova koalicija od rujna 2014.

“Analiza dostupnih dokaza upućuje na to da su u svakom od ovih slučajeva koalicijske snage propustila poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se smanjili šteta prema civilima i civilnim objektima”, rekao Maalouf.

Pentagon, koji nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, izvijestio je da vodi veliku brigu kako bi se smanjila šteta prema civilima. U srpnju je Pentagon otkrio da je u zračnim udarima protiv vojnih ciljeva u Iraku i Siriji ubijeno 14 civila, između 28. srpnja prošle i 29. travnja ove godine.