EHO, Nekategorizirano

Antifašistička liga: Obranimo Trg maršala Tita!

trg_crPod geslom ‘Trg je naš’ na skupu će o važnosti antifašizma govoriti Marijana Bijelić, tajnica udruge Protagora, redateljica Snježana Banović i povjesničar Hrvoje Klasić, kao i kulturno-umjetnički radnici i radnice iz Zagreba. Skupom se želi upozoriti na činjenicu da gradska vlast koketira s promjenom imena tog trga, kao simbolom pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu, prenose Novosti.

– Želja nam je samo jedna – proslaviti Dan antifašističke borbe kao početak otpora nadmoćnom neprijatelju za svoje i pravo svih drugih na slobodan život! Hrvatska je sa svim svojim narodima u Jugoslaviji izborila jednu od najtežih bitaka, ne samo protiv nacista i fašista, nego i protiv mržnje, terora i straha koji je posijao ustaški režim. Hrvatska je ne samo pobijedila, već je zajedno s drugim republikama gradila i izgradila bolje društvo u čijoj modernosti i danas uživamo. No upravo je humanost, pravedna raspodjela, dostupnost stanovanja, obrazovanja i zdravstvene skrbi te neupitan ponos na antifašističko naslijeđe jugoslavenske države, i u njoj SR Hrvatske, već godinama i sve snažnije na udaru. Za nas dileme nema. Partizani na čelu s Josipom Brozom Titom oslobodili su ovu zemlju i na tome im hvala! Ta je zemlja na ruševinama i užasnim strahotama mnogih žrtava, ali i oružanog bratstva izgradila društvo. Mi danas živimo u državi bez društva.

U danima pognutih glava koje okrećemo na drugu stranu, u danima ucjene ljudskog dostojanstva egzistencijalnim ne-prilikama, u posljednjoj etapi autodestrukcije jednog društva želimo pokazati da je partizanski otpor i općenarodna podrška tom pokretu inspiracija i danas. Želimo se na Trgu maršala Tita prisjetiti što je značilo živjeti u Jugoslaviji – navodi se u pozivu Antifašističke lige RH koja je organizator skupa.