Hrvatska, Nekategorizirano

Zagrebački Trg maršala Tita postaje Trg Republike Hrvatske

tito_crU raspravi su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.

Za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Jedan od predlagatelja promjene imena Trga Zlatko Hasanbegović, gradski zastupnik stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku ocijenio je ovo istinski povijesnim trenutkom, a tako će ga, smatra, ocjenjivati i “budući naraštaji oslobođeni titolatrije”, prenosi Hina.

– Siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina – rekao je u zaključnoj riječi.

Ustvrdio je da je ova odluka malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora.

Kazao je i da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja Grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt.

– Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od ’41. do ’45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pozvao je Vladu da maknu sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo te je pozvao pripadnike HOS-a da maknu ploču iz Jasenovca.

U ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska Rajko Ostojić ustvrdio je da se ovime “očito želi maskirati gospodarska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svjedočimo”.

– Svjedočimo cijelom nizu problema, ali vraćamo se na ustaše i partizane. Tko je sljedeći Hrvat ili Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu ili trg? – upitao je Ostojić.

Ironično je Hasanbegoviću čestitao na stopostotnom ostvarenju svog programa.

– Više nemate. Ovo je kraj. Vjerojatno ste slušali Doorse i po tome se vodili – rekao je Ostojić.

U ime Kluba HDZ-a Ivan Ćelić kazao je da je Tito, iako je bio čelnik antitašističkog pokreta i ima zasluge jer je Hrvatsku doveo na pobjedničku stranu – nakon Drugog svjetskog rata bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i sve zločine koje je taj režim počinio. Naveo je da je Titov režim odgovoran za smrt više od 570.000 ljudi i zbog čega je, kaže, s razlogom došao na listu najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Gradski zastupnik Radničke fronte Mato Kapović upozorio je pak da se ne može govoriti o brojci od 570.000 žrtava, jer su “izvor tome bezvrijedni britanski mediji”.