Aktivizam, Nekategorizirano

Na Trgu maršala Tita ispisana antifašistička poezija

tito_cr– Ova akcija je pokušaj da ljudima koji su sudjelovali približim svoju metodologiju rada, da im pokažem na koji način se može koristiti potencijal određenog prostora – u ovom slučaju radi se o Trgu maršala Tita, prostoru oko kojeg se vode različiti ideološki prijepori u hrvatskom društvu – i na koji način intervencija u taj prostor može proizvesti neku vrstu materijala, koji se onda može iskoristiti u kazalištu – izjavio je za Libelu Frljić.

Komentirao je i reakcije prolaznika i prolaznice i rekao da su bile jako prijateljski nastrojene.

– Mislim da je do toga što desnica, koja se inače pojavljuje na ovakvim događajima, nije imala vremena organizirati se jer smo relativno kasno najavili cijelu stvar. Međutim, ne sumnjam da će biti različitih reakcija i mene ja zanimalo upravo to da studentima/cama pokažem na koji način se može napraviti i medijska izvedba, kako jedna performativna akcija može biti instrument za jednu širu medijsku izvedbu – poručio je Frljić.

Akcija se izvela “s ciljem afirmacije kulture sjećanja u kontekstu galopirajućeg historijskog revizionizma i fašizacije hrvatskog društva.

Akcija, između ostalog, upozorava na problem službene historiografije, koja svaki aspekt prethodne državne zajednice prikazuje isključivo u negativnom svjetlu te temeljito proveden proces čišćenja nastavnih programa i kolektivnog sjećanja od svih književnika koji u novom političkom kontekstu imaju ‘problematične’ ideološke pozicije ili nacionalnu pripadnost”, stoji u opisu događaja.