Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Apel za suzbijanje širenja mržnje prema narodima žrtvama NDH i antifašistima

foto FaH/ Tomislav PAVLEK/
foto FaH/ Tomislav PAVLEK/

Predstavnici srpske, židovske i romske nacionalne manjine, te antifašista u četvrtak su uputili apel hrvatskim institucijama u kojemu traže da, u skladu s Ustavom i Kaznenim zakonom, Hrvatska osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava fašizma i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), sazdanoj na rasnim zakonima, prenosi Hina.

Način na koji se prema tim pojavama odnose Njemačka i Austrija trebao bi biti način na koji se prema njima treba odnositi i Hrvatska, poručuju u priopćenju saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Dopis u kojem upozoravaju na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj uputili su predsjednici Republike, predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade, te glavnom državnom odvjetniku.

U njemu se navodi kako predstavnici Srba, Židova, Roma, antifašista i svih Hrvata koji su se usprotivili ustaškom režimu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vrijeđanja sjećanja na njihove sunarodnjake, suborce i protivnike režima NDH koji su bili žrtve holokausta, genocida i ratnog zločina.

“Umanjuje se broj žrtava i negira da su ti zločini počinjeni u NDH kao i sama NDH, zasnovana na rasnim zakonima. Umjesto da predsjednica, Vlada, Sabor, DORH, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju sudjelovati u njima”, ističe se u priopćenju.

Te su pojave prisutne već duže vrijeme, no zadnjih godina, a naročito ove godine, sve su izraženije i jače. Posebno što se taj revizionistički i negacionistički pokret širi uz pomoć Katoličke crkve, pojedinih jedinica lokalne samouprave i pojedinih braniteljskih udruga, te što mu nacionalni mediji, u prvom redu javni servis HRT, daju pravo građanstva promovirajući ga u svojim informativnim, “obrazovnim” i zabavnim emisijama.

Navedeni akteri, uključujući i HRT, služe se opskurnim, neznanstvenim i pseudouistraživačkim publikacijama dajući im pravo građanstva i na taj način postižu dvostruki cilj, kaže se u priopćenju.

“Prvo relativiziranjem i negiranjem počinjenih zločina ustaškog pokreta i NDH stvaraju pretpostavke za reafirmaciju tog pokreta i njegova režima koji su služili tadašnjim okupacijskim silama. Drugo, opskurna neznanstvenost i pseudoistraživački radovi trebaju postati društvena vrijednost, poželjan način javnog i društvenog djelovanja. I jedno i drugo smatramo opasnim i veoma štetnim ne samo za narode koje predstavljamo nego i za zemlju u kojoj živimo”, poručuju potpisnici dopisa.

Priopćenju koje je uputilo Srpsko narodno vijeće priložen je dokument “Apel – Tražimo osudu”, koji potpisuju također Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin.

“Apel – Tražimo osudu” započinje s konstatacijom da se hrvatsko društvo zadnjih godina suočava s plimom revizije povijesnih događaja i krivotvorenjem povijesne realnosti fašističke NDH, a takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko.

“U borbi za političku vlast Karamarkova je stranka otvorenije nego dotad koketirala i surađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija; od udruga veterana preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija, do istaknutih pojedinaca na desnici”, navodi se u apelu.

“Vrhunac je prva polovica 2016. godine, kada u vrijeme kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića dolazi do juriša ultrakonzervativaca na mnoge državne institucije. Uz to, utjecajniji dijelovi Katoličke crkve u Hrvatskoj postigli su da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promoviranje negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svjetskom ratu”, stoji u apelu.

Za iskrivljavanje slike o ustaškom koncentracijskom logoru posebno prozivaju Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac kojemu su, kako navode, na čelu Stjepan Razum, visoko rangiran u crkvenoj hijerarhiji, i tajnik Igor Vukić, pseudopovjesničar i autor neznanstvene publikacije “Radni logor Jasenovac”.

Djelovanje tog društva, poput polaganja vijenaca stradalima u Jasenovcu nakon 1945., pozdravio je i tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, upozorava se u apelu.

Katoličku crkvu prozivaju da je odigrala logističku ulogu u promoviranju Vukićeve knjige, koja je predstavljena u brojnim crkvenim prostorijama diljem Hrvatske i u Glasu koncila, službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije. Osim toga, HRT je 30. svibnja ugostio Vukića u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, u kojoj je negirao povijesnu realnost i masovne zločine u logoru Jasenovac.

Napominju da je Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac krajem prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo financijska sredstva, čime je Vlada postala financijer “negacionističkog, pseudoznanstvenog udruženja koje permanentno plasira neistine o povijesti logora Jasenovac”.

Ističu i slučajeve kontroveznog slovenskog publicista Romana Leljaka i njegove knjige “Mit o Jasenovcu”, za kojega kažu da je čest gost “skandalozne televizijske emisije ‘Bujica’, koja se emitira na brojnim lokalnim televizijskim stanicama”.