Nekategorizirano, Rad udruga

Arka poboljšala kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji

U posjeti obiteljima
U posjeti obiteljima

“Arka: socijalne usluge u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji” naziv je projekta kojega je provodila udruga Arka – Korablja iz Zagreba.

Ova je udruga dio međunarodne obitelji – mreže zajednica Arka koje postoje u više od 40 zemalja u svijetu, a koje su okupljene unutar krovne organizacije L’Arche International (www.larche.org). Jean Vanier, utemeljitelj Arke, htio je da ona bude mjesto gdje će svaka osoba, bez obzira na njezine sposobnosti, imati svoje mjesto i moći dati svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva.

– U takvom načinu života ranjivost ljudske osobe otkrivamo kao dar, a naši odnosi postaju izvor preobrazbe nas samih i društva u cjelini – poruka je članova ove udruge.

Ovim se projektom željelo odgovoriti na potrebe nekoliko skupina. Na prvom su mjestu organizacije civilnog društva na području Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije te Grada Zagreba za jačanje kapaciteta u razvoju socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji. Oni zbog kojih sve rade su osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji, osobito oni koji dugo nisu bili obuhvaćeni službama podrške, za razvojem fleksibilnih socijalnih usluga u zajednici u skladu s njihovim specifičnim potrebama. I na kraju, projektom su željeli zadovoljiti i potrebe opće i stručne javnosti te samih korisnika za stvaranjem okuženja koje će poticati na dijalog u području razvoja socijalnih usluga u zajednici te uključivati korisnike u razvoj usluga koje se na njih i odnose.

Aktivnosti koje su provodili odnosili su se na mentorstvo u razvoju socijalnih usluga u zajednici, uvođenje sustava osiguranja kvalitete za razvoj socijalnih usluga u zajednici, „kasnu intervenciju“: zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te osvješćivanje opće i stručne javnosti o potrebi razvoja socijalnih usluga u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama.

– Zadovoljni smo rezultatima koje je polučio projekt, kvaliteta života naših osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji se poboljšala te je stvorena mreža poznanstava i krug prijatelja oko njih. Stvorene su pretpostavke rasta u povjerenju što je doprinijelo uspješnosti provođenja rehabilitacijskih programa – kaže Miron Perić, voditelj Korablje.

Aktivnosti koje su se provodile tijekom projekta nastavljene su i nakon projekta samo s smanjenim intenzitetom zbog ograničenosti raspoloživih resursa.
– Stekli smo iskustvo suradnje s ostalim organizacijama civilnog društva, iskustvo izvještavanja i vođenja evidencija prema EU projektu. Ostvarili smo poznanstva s dvije organizacije s kojima bi mogli nastaviti suradnju kroz buduće projekte – zaključio je Perić.

Projekt su provodili s dvije organizacije civilnog društva – udrugom „Korak dalje“ iz Daruvara i udrugom “ Murid“ iz Čakovca. Vrijednost projekta je 78.316 eura kojega je Europska unija financirala u stopostotnom iznosu.

Maja Celing Celić