Hrvatska, Nekategorizirano

Savez slijepih: Diskriminatorno je od pismene slijepe osobe tražiti otisak prsta

Na fotografiji predsjednik Udruge slijepih Karlovca i Karlovačke županije Mirsad Bečirović. foto HINA / Mladen VOLARIĆ / mm
Na fotografiji predsjednik Udruge slijepih Karlovca i Karlovačke županije Mirsad Bečirović. foto HINA / Mladen VOLARIĆ / mm

Predsjednik karlovačke Udruge slijepih USKA i trofejni sportaš u tri borilačka sporta Mirsad Bećirović doživio je ovog tjedna neugodnost i poniženje u centru jednog teleoperatera u Zagrebu prilikom preuzimanja naručenog mobilnog uređaja jer su ondje od njega zatražili da na mjesto potpisa stavi otisak prsta iako se može potpisati, a imao je i tzv. “videću pratnju”, prenosi Hina.

Iz Tele 2 su mu se sutradan ispričali i pozvali ga da preuzme uređaj, uz potpis, ali se Hrvatski savez slijepih tijekom vikenda odlučio na detaljno pojašnjenje jer se slične stvari sporadično događaju i u bankama.

Predsjednik Saveza Vojin Perić za Hinu je rekao da su njegova osobna iskustva s tim teleoperaterom dobra te smatra da je incident sporadični slučaj, ali da sve osobe koje pružaju različite usluge trebaju znati da se prema svim svojim korisnicima trebaju ponašati jednako.

“Ako se osoba može vlastoručno potpisati, ako je taj potpis priznat na osobnoj iskaznici, nikako se ne bi smjelo postupati drukčije prema slijepom korisniku, javnost treba znati da je to apsolutno diskriminacija”, rekao je Perić. Argumentirao je to Zakonom o javnom bilježništvu iz kojeg je izbačeno ovjeravanje otiskom prsta za slijepe osobe, uz obvezu javnih bilježnika da javnobilježnički akt pročitaju slijepoj osobi, prije no što mu joj daju na potpis.

Uvjeren da mu djelatnica svojim nepriznavanjem potpisa krši ljudska prava, Bećirović je pozvao policiju s namjerom da napave zapisnik što su i učinili uvjerivši se da mu bez otiska prsta djelatnica nije htjela izdati uređaj.

“Osobno potpisujem dokumente s ministarstvima, zapošljavam ljude, provodim europske projekte i nikad me nitko nije tražio otisak prsta. Ako postoji propis da nepismena osoba u znak potvrde ugovora stavlja svoj otisak, u redu, ali ne može se osobi s oštećenjem vida nametati da ugovorni odnos mora sklopiti na taj način. Nisam nepismena osoba, školovan sam, predočio sam djelatnici svoju osobnu iskaznicu, na kojoj je moj potpis, te sam odbio nerazuman zahtjev. Osjećao sam se duboko omalovažen, stajao sam ondje pred ljudima kao neki kriminalac od kojeg se Tele 2 treba zaštititi otiskom prsta”, požalio se Bećirović.

Naglasio je dalje da on otisak prsta treba dati jedino na policiji, kao svi drugi građani, u postupku izdavanja osobne iskaznice, a čak i ako postoji neki pravilnik u Nizozemskoj tvrtki Tele 2 o otisku prsta, što Bećirović sumnja, tvrdi da se oni se u Hrvatskoj moraju ponašati po hrvatskim zakonima, te da nikakav interni pravilnik ne može biti iznad zakona.

Mirsad Bećirović u kretanju koristi psa vodiča, te je prije deset godina u osobnoj borbi s Hrvatskim željeznicama, zbog toga jer ga jednom nisu pustili u nagibni vlak s psom vodičem, digao javnost na noge i postigao izmjenu HŽ pravilnika, pa se danas u Hrvatskoj slijepe osobe zajedno sa svojim psima vodičima, uz potvrdu da su radni psi, voze slobodno u svim sredstvima javnog prijevoza.