Hrvatska, Nekategorizirano

Pogon za “Sapune s točkicama” zapošljavat će slijepe i slabovidne

Pogon za "Sapune s točkicama" zapošljavat će slijepe i slabovidne,foto HINA / Apriori World / mm
Pogon za “Sapune s točkicama” zapošljavat će slijepe i slabovidne, foto HINA / Apriori World / mm

Pogon za proizvodnju “Sapuna s točkicama” otvoren je u ponedjeljak u Zagrebu, koji kao projekt socijalnog poduzetništva u suradnji Udruge slijepih Zagreb i socijalno-uslužne zadruge Martinov plašt za cilj ima zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba.

“Početkom proizvodnje ‘sapuna s točkicama’ u tom pogonu završava prva faza projekta, financiranog od Grada Zagreba, u kojoj je zaposlena jedna visoko slabovidna osoba i pokrenuta proizvodnja suvenir i poklon sapuna”, stoji u priopćenju. U toj fazi educirane su i prošle praksu još četiri nezaposlene slijepe i visoko slabovidne osobe, članovi Udruge slijepih Zagreb. “U sljedećoj fazi cilj nam je razviti prodajnu strategiju i pokrenuti drugu kozmetičku proizvodnju. Na toj proizvodnji ćemo zaposliti preostale osposobljene osobe za rad”, navodi izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

Barbara Šajinović iz USZ inženjerka je kemije koja je s ostalim članovima tima pripremala recepture sapuna, koji će se uskoro naći na policama suvenirnica, ali i kao božićni poklon nekih kompanija.

“Danas je veliki dan za socijalno-uslužnu zadrugu Martinov plašt, kao i za udrugu slijepih Zagreb”, kaže Anđelka Bunić iz Martinova Plašta.

Krajem prošle godine, na natječaju koji je Gradski ured za gospodarstvo rad i poduzetništvo objavio u cilju razvoja društvenog poduzetništva, zadruga je u partnerstvu s Udrugom slijepih Zagreb prijavila projekt pod nazivom “Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba”. Dobila je nepovratna sredstva za uređenje prostora, zapošljavanje jedne osobe i stjecanje uvjeta za početak prve faze proizvodnje sapuna od sirovine za ponovnu uporabu. U prvoj fazi, koja započinje završetkom projekta izrađivati će se poklon i suvenir sapuni.

Otvorenjem dijela adaptiranog prostora u bivšoj tvornici Zagrepčanka privodimo kraju projekt čije su aktivnosti trajale kroz cijelu ovu godinu. U drugoj fazi planira se pokrenuti i kozmetičku proizvodnja sapuna kako bi se time osigurala održivost projekta Sapuni s točkicama, kazala je Bunić.

Uz gradska sredstva, projektu su se priključili brojni donatori i pomogli znanjem, vremenom i financijskim sredstvima.

Članak preuzet s portala: www.voxfeminae.net