Nekategorizirano, Rad udruga

Edukacija za podizanje sampouzdanja osoba s invaliditetom

Neke su jedinice prilagođene za rad osoba u invalidskim kolicima
Neke su jedinice prilagođene za rad osoba u invalidskim kolicima

Socijalno-uslužna zadruga Martinov plašt početkom listopada počela je s provođenje Projekta “Socijalnim uljučivanjem do zaposlenja osoba s invaliditetom”, sufinanciranog sredstvima Grada Zagreba. Partner u projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje, dok je suradnik Udruga slijepih Zagreb.

Cilj projekta je postići veću socijalizaciju osoba s invaliditetom te im omogućiti neformalnu edukaciju iz područja urbanog vrtlarenja, odnosno organskog uzgoja povrtnih kultura kroz teoretski i praktični dio, a što će nezaposlene osobe s invaliditetom moći upisati u svoje životopise.

U praktičnom dijelu edukacije koristi se urbani mini vrt, proizvod zadruge Martinov plašt, kod kojeg su neke jedinice prilagođene za rad osoba u invalidskim kolicima.

Projektne aktivnosti također uključuju i ekonomsko savjetovanje za osobne potrebe, upravljanje osobnim financijama te informiranje o socijalnom poduzetništvu i mogućnostima zapošljavanja koje ono nudi.

Upraviteljica zadruge Anđelka Bunić, prof. defektolog po struci, uopće ne sumnaja da će Projekt postići zadane ciljeve.

– Poznato je kako se nezaposlene osobe osjećaju isključenima i beskorisnima, posebice ako se radi o osobama s invaliditetom, što u velikoj mjeri utječe na njihovo samopouzdanje. Tu činjenicu ovim projektom nastojimo ublažiti. Zadovoljni smo što možemo reći da već nakon mjesec dana provedbe u zadruzi svjedočimo velikom zadovoljstvu polaznika, kako sadržajima, tako i edukatorima. Iz susreta u susret, vidljivo je podizanje samopouzdanja uključenih – kaže Bunić.

Projekt je obuhvatio 30 korisnika, dakle dvije skupine nezaposlenih osoba s invaliditetom: slijepe i slabovidne osobe iz Udruge slijepih Zagreb, te nezaposlene osobe s invaliditetom prijavljenje na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Projekt završava 31. prosinca 2016. godine, a za sve korisnike će stručni tim zadruge izraditi osobni plan promjene.

Izvor: In Portal