Nekategorizirano, Rad udruga

LAG Vallis Colapis: ESF natječaji nisu raspisani već punih 18 mjeseci

Iz projekta su proizašle mnoge suradnje i poznanstva
Iz projekta su proizašle mnoge suradnje i poznanstva

LAG Vallis Colapis, osnovan je 2009. godine kao nastojanje ruralnih zajednica pokupskih dijelova Karlovačke i Zagrebačke županije za primjenu procedura LEADER mjere Programa ruralnog razvoja.

Osnovan je kao udruga građana čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, lokalne javne ustanove poput škola, turističke zajednice, poduzeća, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te udruge građana iz ruralnih sredina.

LAG pokriva područje 15 ruralnih gradova i općina, a prošle su godine provodili projekt “Koordinacija za pružanje socijalnih usluga Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije” u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava “Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga”.

U udruzi kažu kako je ovaj projekt otvorio mogućnost povezivanja udruga za pružanje socijalnih usluga u ruralnom području dvaju županija sa sustavom LAG-ova.

– Već je to, samo po sebi, veliko postignuće, jer smo aktivnosti jačanja kapaciteta tih udruga financirane iz ESF-a nastavili financirati iz Programa ruralnog razvoja. Osim toga, mnoge od tih udruga su se aktivno uključile u članstvo LAG-ova i sudjelovale su u izradi lokalnih razvojnih politika kroz koje će se moći financirati i njihov rad u razdoblju do 2020. godine. Uzevši sve to u obzir, izuzetno smo zadovoljni postignućima projekta – kaže Milan Medić iz LAG-a Valiis Colapis istaknuvši kako im je najveće iskustvo bilo rad s lokalnim malim humanitarnim udrugama.

– One na mikro-kapilarnoj razini u svakom selu i zaselku rade s pojedinim korisnicima socijalnih usluga. Vrlo često su to stari i nemoćni članovi zajednice, ili osobe s nekim oblikom invaliditeta.

Posebno ohrabruje spoznaja da smo organizacije za rad s takvom vrstom korisnika osnažili i povezali sa sustavima koji im mogu u budućnosti zajamčiti veći stupanj njihove organizacijske održivosti – pojašnjava Medić dodavši kako je suradnja s dva velika sustava – Crvenim križem i Caritasom bila vrlo poticajna.

– Društva Crvenog križa iz Duge Rese i Karlovca su se već uključila u naš LAG, a brojna druga društva u članstvo ostalih 5 LAG-ova koji djeluju na području dvaju županija. I s Caritasom nastavljamo planiranje budućih projekata, ali najveći nam je problem trenutno to što novih natječaja ustvari nema!

Od konca 2014. nije raspisan niti jedan novi poziv za natječaje financirane iz ESF-a, tako da se nalazimo u situaciju u kojoj se stalno iznova najavljuju novi natječaji, ali se nikada ne raspisuju. ESF natječaji nisu raspisani već punih 18 mjeseci. Ako se i raspišu u ovom trenutku, trebat će još barem 6 mjeseci dok se prvi novac ne pusti na teren. Pa tko može čekati 2 godine ili duže da država uopće pusti novac EU fondova na teren?! Do tada brojne organizacije za pružanje socijalnih usluga mogu jednostavno nestati.

Tako da nam se planiranje narednih partnerstava s Crvenim križem i Caritasom pomalo već pretvara u besmisao – ogorčen je Medić vrativši se na početak i projekt iz prvog dijela priče jer taj projekt, kako kaže, nije doživio svoj logičan nastavak.

– Planirali smo ga nastaviti putem financijskih potpora iz ESF-a i Programa ruralnog razvoja. U veljači 2015. smo se javili na natječaj ESF-a koji je nažalost (i sramotno) poništen. Plan je bio stvaranje društvenog poduzeća kroz koje smo trebali osigurati zaposlenje za radno sposobne, a financijsku potporu udrugama koje skrbe za starije i nemoćne – zaključuje Medić podsjećajući kako se više o tome može čitati u članku LAG izgubio 1,2 mil. kuna – ministarstvo jednostavno poništilo natječaj!, na njihovim stranicama.

Maja Celing Celić