Hrvatska, Nekategorizirano

Split se natječe za projekte socijalnog poduzetništva i obrazovanja u zatvorskom sustavu

Cilj programa je razvoj socijalnog poduzetništva u zatvorskom sustavu
Cilj programa je razvoj socijalnog poduzetništva u zatvorskom sustavu

Grad Split je zajedno sa još dvije gradske udruge aplicirao na dva natječaja koje je raspisalo Ministarstvo pravosuđa za dva projekta ukupno vrijedna 900 tisuća kuna, namijenjena razvoju socijalnog poduzetništva u zatvorskom sustavu te snažnijoj izobrazbi zatvorenika i maloljetnika za njihovu bolju zapošljivost nakon izdržavanja kazne, piše Hina.

Iz Grada su u petak priopćili da se s programom “Obrazovanje u zatvorskom sustavu – pravo i prilika” natječu zajedno sa splitskom udrugom Liga za prevenciju ovisnosti kao prijaviteljem, te uz još jednu odabranu ustanovu za obrazovanje odraslih kao partnerom.

Cilj programa je unaprjeđenje i provođenje formalnog i neformalnog obrazovanja zatvorenika i maloljetnika, a ukupna vrijednost programa iznosi nešto više od 448 tisuća kuna.

“Drugi način-socijalno poduzetništvo u zatvorskom sustavu” naziv je projekta u kojem je Grad Split partner sa splitskom udrugom ANST 1700 kao prijaviteljem, uz Socijalnu zadrugu Vita Anst i Ligu za prevenciju ovisnosti kao partnerima.

Cilj programa je razvoj socijalnog poduzetništva u zatvorskom sustavu, kao što je izrada suvenira od keramike i proizvodnja predmeta fuzijom stakla, koje bi uz rad zatvorenika osiguravale izobrazbu za veću zapošljivost zatvorenika i maloljetnika po otpustu s izdržavanja kazne. Proizvodi bi se plasirali na tržište putem zadruge Vita Anst, a dio sredstava od prodaje ulagao bi se u fond za zapošljavanje zatvorenika po otpustu s odsluženja zatvorske kazne. Ukupna vrijednost programa iznosi oko 450 tisuća kuna.

Za oba programa predviđeno vrijeme trajanja je tri godine, a početak provedbe se očekuje u siječnju 2017. godine.