Hrvatska, Nekategorizirano

10 milijuna kuna dodijeljeno za 18 projekata razvoja društvenog poduzetništva iz ESF-a

Na slici: ministar Tomislav Ćorić i upraviteljica Nacionalne zaklade cvjetana Plavša-Matić uručuju ugovor gđi Mariji Mraz iz Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice
Na slici: ministar Tomislav Ćorić i upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić uručuju ugovor gđi Mariji Mraz iz Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jučer je održana svečana dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima odabranim na natječaju Poticanje društvenog poduzetništva financiranih u sklopu Europskog socijalnog fonda (Operativni program ”Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020.). Ukupan iznos od 10.374.993,15 bespovratnih sredstava odobren je za 18 projekata kojima je cilj promicanje društvenog poduzetništva te poticanja i osiguranja kapaciteta postojećih i budućih društvenih poduzetnika.

Ugovore o bespovratnim sredstvima korisnicima su uručili ministar rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić, mag.oec.
Na natječaj je prijavljeno 194 projekta, a 18 najuspješnijih ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna, a provodit će se u općinama i mjestima više od 12 županija među osobama s invaliditetom, nezaposlenim osobama te hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Tijekom svečanosti dodjele ugovora istaknuto da je ovaj natječaj i dodjela ugovora predstavlja prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

Ministar dr. sc. Tomislav Ćorić istakao, među ostalim, kako je ideja ovog Poziva bila ispitati potencijale za snažnije poticanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, utvrditi njihove potrebe što će poslužiti kao podloga za kreiranje budućih Poziva usmjerenih na razvoj društvenog poduzetništva, kao i na visinu sredstava koja će se u sklopu njima dodjeljivati.

Upraviteljica Nacionalne zaklade gđa Cvjetana Plavša-Matić, mr.oec., istakla je kako će razvoju društvenog poduzetništva zasigurno pripomoći financirane aktivnosti projekata koje sadržavaju niz informativnih, promotivnih i edukacijskih aktivnosti te financijska podrška poslovanju postojećih društvenih poduzeća, kao i podupiranje različitih oblika poslovnih aktivnosti organizacija zainteresiranih za otvaranje društvenih poduzeća.

Popis ugovorenih projekata nalazi se ovdje.