Aktualno, Nekategorizirano

Šikić: Od jeseni kreće program socijalnog poduzetništva

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u četvrtak u Osijeku da od jeseni počinje program socijalnog poduzetništva koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon sastanka s osječko-baranjskim dožupanom Draganom Vulinom Šikić je kazala kako taj program, u skladu s potrebama županija, nudi mogućnost građanima da prijave projekte, primjerice iz poljoprivrede, obrtništva ili malog poduzetništva te tako ostanu u Hrvatskoj i pronađu svoje mjesto na tržištu rada.
Dodala je da će se sredstva osigurati iz EU fondova, a program ima prednost, jer će se 30 posto odobrenih sredstava za projekt isplaćivati unaprijed, kako bi korisnici, pravne osobe, udruge i zadruge, mogli osigurati sredstva za rad.
Istaknula je kako je za sada osigurano 8 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i 23 milijuna kuna za samu realizaciju projekata, ali će se, s obzirom na dosdašnji dobar odaziv, osigurati znatno veća sredstva iz Europskog socijalnog fonda kako bi se mogli isfinancirati svi dobri projekti.

Vulin je kazao kako će se Županija, u skladu s mogućnostima, uključiti u ovaj projekt, kako bi pokušala preokrenuti višegodišnje trendove smanjivanja radno aktivnog stanovništva i povećanja nezaposlenosti.
Pojasnio je kako je Županija 2008. godine, prije početka krize, imala oko 125 tisuća radno sposobnih stanovnika, a danas 111 tisuća, dok je stopa nezaposlenosti tada iznosila 20 posto, danas je 24 posto, a u jednom razdoblju prošle godine bila je i 27 posto.

Razgovarali smo i o problemu neusklađenosti sustava visokog obrazovanja i potreba tržišta rada te stoga podupiremo namjere osječkog Sveučilišta za otvaranjem novih studija arhitekture, stomatologije i socijalnog rada, jer analize Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da su na našem području to deficitarna zanimanja, rekao je Vulin.

(Hina)