Nekategorizirano, Svijet

Australija će platiti 70 milijuna dolara odštete izbjeglicama i tražiteljima azila

australija_crAustralija je pristala platiti 70 milijuna australskih dolara više od 1.900 izbjeglica i tražitelja azila zatvorenih na otoku Manusu u sklopu jedne od najznačajnijih pravnih odluka vezanih uz poštivanje ljudskih prava u toj zemlji.

– Smatra se da je ovo najveća nagodba oko kolektivne tužbe u području ljudskih prava u australskoj pravnoj povijesti – ističe tvrtka Slater i Gordon,  koja je podnijela tužbu u ime zatvorenika, prenosi SEEbiz.

Glavni odvjetnik tvrtke Andrew Baker smatra kako ova nagodba pokazuje neupitnu važnost pristupa pravdi.

– Iako nikakva količina novca ne bi u potpunosti odgovarala groznim uvjetima u kojem su zatvorenici živjeli, nadamo se da će im današnja nagodba pružiti priliku zatvoriti to crno poglavlje u životu – dodao je Baker.

Sudanac Abdul Aziz Muhammad, koji je boravio na tom otoku, za britanski je Guardian otkrio da je ova nagodba dala nadu onima koji su tamo zatvoreni.

– Drago mi je da je australska vlada barem priznala što su nam radili u protekle četiri godine.

Tužba koju su Slater i Gordon podigli odnosi se na period između studenog 2012. i prosinca 2014. godine. To razdoblje uključuje nemire u veljači 2014. kad je teško ozlijeđeno više od 70 izbjeglica. U ta tri dana nasilja policija je pucala na tražitelje azila, a nekolicina je probodena nožem, te su im prerezana grla kad su u njihov kamp ušli prosvjednici izvana. Zaštitari su tada ubili Iranca Rezu Baratija.

Na otoku Manus i dalje se nalazi stotine izbjeglica, a Australija inzistira da nitko od njih neće biti preseljen u Australiju. Centar na tom otoku trebao bi se zatvoriti u listopadu ove godine.