Nekategorizirano, Svijet

Bundestag pooštrio zakone za tražitelje azila

Izvor: HINA

Njemački parlament Bundestag velikom većinom glasova danas je prihvatio sporni zakonski paket mjera koji bi trebao pooštriti uvjete za stjecanje političkog azila.

  • Da parafraziram Willyja Brandta (bivšeg socijaldemokratskog kancelara op.a.) u politici se rijetko radi o odluci između crnog i bijelog, a više o biranju jedne od mnogih nijansi sive”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Aydan Oezoguz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) braneći zakonski paket od napada oporbe koja koalicijskoj vladi Angele Merkel predbacuje da novim zakonskim mjerama pravo na azil u Njemačkoj stavlja izvan snage.
  • Ovo nije odmjerena politika nego simbol kaosa i panike – rekla je predsjednica zastupničkog kluba oporbene stranke Zeleni, Katrin Goering-Eckard, kritizirajući paket zakonskih mjera.

I oporbena stranka Ljevica je oštro reagirala na novi paket predbacujući mu prije svega da je donesen prebrzo i bez promišljanja.

REZULTATI GLASOVANJA Od ukupnog broja zastupnika njih 429 glasovalo je ‘za’, 147 bilo je protiv, a četvero je bilo suzdržano prilikom glasovanja o paketu zakonskih mjera nazvanom “Azilni paket II”, kojeg je vlada Angele Merkel donijela kao reakciju na drastičan porast broja izbjeglica koji od kasnog ljeta 2015. dolaze u Njemačku.

Najvažniji dio zakonskih promjena odnosi se na uvođenje specijalnih prihvatnih centara za tražitelja azila koji imaju vrlo male ili nikakve izglede za dobivanje statusa progonjenih ili izbjeglica u Njemačkoj. Ove osobe bi se odmah s granice smještale u specijalne prihvatne centre gdje bi njihov zahtjev bio rješavan po ubrzanom postupku nakon čega bi, u slučaju odbijanja, slijedilo protjerivanje u zemlje porijekla.

ZAPADNI BALKAN Kod ovih osoba se uglavnom radi o tražiteljima azila iz zemalja koje slove kao sigurne ili osoba koje po drugi put pokušavaju u Njemačkoj postaviti zahtjev za azilom iako im je već jednom odbijen. To su sve zemlje tzv. zapadnog Balkana, a sada je pojam “zemlje sigurnog porijekla” proširen i na Maroko, Tunis i Alžir.

Najsporniji dio zakonskog paketa odnosi se na zabranu spajanja obitelji za izbjeglice kojima je omogućena privremena zaštita, primjerice dok ne prestanu razlozi zbog kojih je ta osoba u Njemačkoj zatražila utočište. Oporba je posebice kritizirala da se to odnosi i na maloljetne izbjeglice koje sada neće biti u mogućnosti svoje roditelje legalnim putem dovesti u Njemačku.

Aydan Oezoguz je naglasila kako ova mjera pogađa “vrlo mali” broj izbjeglica.

PROTJERIVANJE Ubuduće će biti olakšano i protjerivanja tražitelja azila i izbjeglica koji su prekršili njemačke zakone. Ova mjera je uvedena kao reakcija na nerede u novogodišnjoj noći kada je na željezničkom kolodvoru u Koelnu skupina izbjeglica, uglavnom iz sjevernoafričkih zemalja, seksualno napastovala i pljačkala nekoliko stotina žena.

Sada će biti moguće protjerati one osobe koje budu osuđene na najmanje godinu dana zatvora. Dosad je ta granica bila tri godine.