Nekategorizirano, Svijet

Austrija: Novi predsjednik želi ujediniti podijeljenu zemlju

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Novi austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen koji je na izborima ‘za dlaku’ pobijedio protukandidata s krajnje desnice, obećao je u ponedjeljak da će biti “nadstranački predsjednik” i da će zastupati zemlju “u njezinoj raznolikosti” pošto je izborna kampanja pokazala podijeljenost društva.

“Bit ću, dakako, nadstranački predsjednik, predsjednik svih”, rekao je Van der Bellen u svom prvom istupu u Beču, nakon objave njegove pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju.

Dodao je da želi “raditi kako bi zadobio povjerenje birača (Norberta) Hofera“, svog protukandidata s krajnje desnice (FPO) kojeg je pobijedio za 0,6 postotnih bodova.

“Puno smo razgovarali o podjelama u ovoj zemlji, na muškarce i žene, gradove i sela, bogate i siromašne, što možemo promatrati i kao dvije polovice koje čine Austriju, pri čemu je svaka polovica jednako važna”, dodao je taj bivši čelnik Zelenih koji se natjecao kao nezavisni kandidat.

“Sada se moramo baviti Austrijom u svoj njezinoj raznolikosti”, zaključio je na susretu s novinarima.

Socijaldemokratski kandidat Christian Kern koji je preuzeo dužnost prije jedva tjedan dana, izrazio je zadovoljstvo što u novom predsjedniku ima “partnera za proeuropsku politiku i politiku otvorenu prema svijetu”.

Van der Bellen je u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju osvojio 50,3 posto glasova, ili 31.026 više od svog suparnika Hofera koji je dobio 49,7 posto. (HINA)