Nekategorizirano, Svijet

Europska unija: Facebookov odgovor na nedavni skandal potkopao povjerenje korisnika

EPA/OLIVIER HOSLET
EPA/OLIVIER HOSLET

Facebook mora učiniti više u borbi protiv prikupljanja podataka njegovih korisnika, objavila je Europska unija, upozorivši kako nedavni skandal oko tvrtke Cambridge Analytica potkopava demokraciju i povjerenje u tu društvenu mrežu.

Facebook je meta kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica koja se bavi obradom podataka otkrio prikrivenom novinaru da su informacije o oko 50 milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihovog pristanka i potom korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Taj slučaj ima široke “posljedice za demokratski proces”, napisala je u utorak povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova u pismu izvršnoj direktorici Facebooka Sherly Sandberg, dodavši kako njezina zabrinutost “nije ublažena” Facebookovim odgovorom na taj skandal.

“To je posebno razočaravajuće ako uzmemo u obzir naše odnose koji se temelje na povjerenju prema vama i vašim kolegama”, dodala je povjerenica.

“To povjerenje je sada u padu”.

Facebook se već dugo koristi za politički marketing, istaknula je Jourova, naglasivši kako pokazani nedostatak transparentnosti i zloupotreba osobnih podataka mogu imati “negativan utjecaj na kvalitetu rasprave, pa čak i na izborni proces”.

Pozvala je Facebook da “poduzme korake kako bi vratio povjerenje svojih korisnika i ispunio svoju obavezu prema društvu”.

Jourova je potom upitala jesu li podaci građana Europske unije bili uključeni u nedavni skandal, može li se slična stvar ponovno dogoditi, kako će Facebook primjeniti europske zakone o privatnosti te jesu li potrebna stroža pravila. Društvenoj mreži je dala dva tjedna za odgovor.