Nekategorizirano, Svijet

Berlin uskoro uvodi uniseks zahode

berlin_crPrema izvješću revizije ministarstva pravosuđa u Berlinu koje je u ponedjeljak prenio Tagesspiegel, mnogi zahodi u upravnim zgradama Berlinske vlade bez velikog napora bi se mogli pretvoriti u uniseks objekte.

– Skeniranjem zgrade utvrđeno je kako bi bilo jednostavno implementirati univerzalne WC-e – kazao je ministar pravosuđa, Dirk Behrendt, koji je ujedno odgovoran i za provedbu projekata protiv diskriminacije, prenosi Vox Feminae.

Unisex zahodi osmišljeni su kako bi se smanjila diskriminacija nad transrodnim i interspolnim osobama, kao i da bi se izbjegao ‘kulturološki rat’ kakav se trenutno odvija u SAD-u, pojasnio je Behrendt.

Kako navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavnih tijela, samo se na ovogodišnjoj zakonodavnoj sjednici SAD-a o  ‘Zakonima o zahodima’ raspravljalo u više od desetak američkih država. Sjeverna Karolina tako je donijela, a zatim ukinula mjeru kojom je pojedincima i pojedinkama unutar vladinih institucija bilo dozvoljeno korištenje zahoda isključivo ukoliko su odgovarali spolu koji se navodi na njihovom rodnom listu.

Zakon je doživio žestoke kritike od strane raznih LGBT organizacija, kao i od strane poslovnih tvrtki, poput njemačke banke Deutsche Bank, koja je kao odgovor na ovaj zakon zamrznula planove za proširenje poslovanja unutar Njemačke.

Zakonodavci u Texasu također razmatraju uvođenje slične mjere koja bi direktno diskriminirala transrodne i interspolne osobe. Berlin, u međuvremenu, pokušava pronaći način da ovaj zakon učini što inkluzivnijim.

– U vlakovima i avionima zahodi također nisu odvojeni rodnim oznakama, a čini se da to nikome ne smeta – kazao je Behrendt.