Nekategorizirano, Svijet

Ekološki aktivisti blokirali hamburšku luku zbog klimatske politike njemačke vlade

Ekološki aktivisti skupine „Posljednja generacija“ u ponedjeljak ujutro su blokirali dijelove hamburške luke te time nastavili svoje prosvjede protiv klimatske politike njemačke vlade koje su započeli prije nekoliko tjedana blokadom prometnica u Berlinu.

„Postigli smo svoj cilj i prouzročili smo ozbiljne poremećaje u protoku roba, i na moru i na kopnu“, priopćili su aktivisti u ponedjeljak.

U akciji je sudjelovalo 26 osoba koje su se djelomice specijalnim ljepilom zalijepili na kolnike ili su izlijevanjem ulja po prometnicama blokirale promet.

U nedjelju je istekao ultimatum grupe „Posljednja generacija“, koja traži poboljšanja klimatske politike njemačke vlade. Osim toga na njihovoj listi zahtijeva nalazi se i uvođenje zakona koji bi, slično kao i u Francuskoj, lancima supermarketa zabranio bacanje hrane koja je još uvijek pogodna za ljudsku prehranu.

Posljednjih godina su humanitarni i ekološki aktivisti u Njemačkoj uvijek iznova bili kažnjavani pred sudom zato što su iz kontejnera za otpad vadili namirnice, što se u Njemačkoj smatra krađom.

U razgovoru za javni servis Deutschlandfunk glasnogovornica „Posljednje generacije“ Aimee von Baleen objasnila je radikalizaciju prosvjeda.

„Mi smo godinama pisali peticije i prosvjedovali, ali to nije urodilo mjerama koje su prijeko potrebne kako bi se čovječanstvo spasilo od klimatskog kolapsa“, rekla je van Baleen.

Ona je, nakon blokada prometnica u Berlinu, najavila i daljnje blokade prometnih objekata poput luka i aerodroma.

Akcija u Hamburgu je opravdana tezom kako je hamburška luka simbol za politiku koja se protivi nužnim promjenama.

Aktivisti su ukazali i na oluje koje su posljednjih dana prošle preko Njemačke i prouzročile ogromne štete i potopile dijelove Hamburga.

„Oluje i poplave nam već danas pokazuju kako će sve češće vremenske nepogode uništiti naš grad“, stoji u priopćenju aktivista. (Hina)