Aktivizam, Nekategorizirano

Brazilski književnik Vinicius Jatoba gostuje u Booksi

U sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi u srijedu, 20. studenog u 18 sati u književnom klubu Booksa gostuje brazilski književnik Vinicius Jatoba s kojim ćemo razgovarati o njegovom književnom i umjetničkom radu, društvenom i kritičkom angažmanu te o interkulturalnosti u trenutnom političkom kontekstu. Razgovor će voditi Miljenka Buljević, najavili su iz udruge Kulturtreger.

Vinicius Jatoba je nagrađivani brazilski književnik i dramatičar te filmski i književni kritičar. Diplmirao je socijologiju na Universidade Federal Fluminense te magistrirao i doktorirao komparativnu književnost na Pontifícia Universidade Católica u Rio de Janeiru. Na New York Film Academy je studirao scenaristiku. Dobitnik je nagrada u Brazilu i Portugalu za svoje dramske tekstove i kratke priče, a književni časopis Granta proglasio ga je 2012. jednim od deset najbooljih mladih brazilskih pisaca. Zahvaljujući svom umjetničkom radu boravio je na umjetničkim rezidencijama u Parizu (Cité Internationale des Arts i Les Récollets) te u Stuttgartu (Akademie Schloss Solitude) a trenutno boravi u Zagrebu na umjetničkoj rezidenciji Pogona.

Gostovanje se odvija u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi čiji nositelj je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Korak dalje – Prema uključivoj kulturi nastavak je zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme Upgrade za uspostavljanje novog društveno-kulturnog centra koji će služiti brojnim i raznolikim potrebama građana i odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb svojim rastom i razvojem suočava.

Jedan od mogućih odgovora na ove izazove upravo su novi tipovi ustanova koji se oslanjaju na zajedničko upravljanje od strane različitih tipova dionika te uključivanje interkulturalnosti kao horizontalnog pristupa u razvoju zajednice.

Projektom želimo omogućiti brojnije, raznovrsnije i kvalitetnije dugoročne suradničke programe koji će uključivati veći broj korisnika i odvijati se u dijelovima grada u kojima je detektiran izražen nedostatak kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.