Nekategorizirano, Svijet

Bugarski vicepremijer osuđen zbog diskriminacije Roma

romi_crDvostruka premijera u Bugarskoj: okružni sud u bugarskom crnomorskom gradu Burgasu osudio je potpredsjednika vlade Valerija Simeonova zbog govora mržnje usmjerenog protiv romske manjine u zemlji. Do sada su bugarski sudovi oklijevali pri donošenja odluka kada je u pitanju govor mržnje protiv Roma. Istovremeno, u Bugarskoj do sada nijedan zamjenik šefa vlade nije osuđen, a pogotovo ne zbog ovakvog prekršaja. Komentar bugarske vlade je izostao, a Simeonov je ostao pri svome, unatoč prosvjedima jedanaest romskih organizacija i najavio žalbu na prvostupanjsku presudu, piše DW.

Šezdesetdvogodišnji političar, biznismen i medijski poduzetnik, je o Romima između ostalog kazao: „To su drska, podivljala bića nalik ljudima, koja žele novac bez rada, uzimaju zdravstvenu zaštitu bez da su bolesni. Dobivaju socijalnu pomoć za djecu koja se na ulicama igraju sa svinjama, a prema ženama se odnose s instinktom uličnih pasa.“

Sud u Burgasu, izbornom okrugu Simeonova, utvrdio je da su ove izjave protivne zakonima o diskriminaciji, te da potiču mržnju protiv romske manjine. Takve izjave, navedeno je u presudi, kreiraju jednu „neprijateljsku, ponižavajuću i uvredljivu atmosferu“, tako da se svaki etnički Rom može osjetiti uvrijeđenim. Dvoje romskih novinara su se žalili: Kremena Budinova i Ognian Issaev. Odštetu nisu željeli, pa je Simenovu presudom samo zabranjeno da ubuduće daje takve izjave.

Odvjetnica Margarita Ilijeva, koja zastupa tužitelje i koja je radi u Bugarskom helsinškom odboru za ljudska prava, smatra da je presuda veliki uspjeh za pravosuđe. Kaže da je sud ovom presudom dokazao svoju neovisnost od politike koja je pod utjecajem „najgorih rasističkih predrasuda“. Odvjetnica je u priopćenju nakon objavljivanja presude podsjetila na to da osuđenik nije samo potpredsjednik vlade, već da obavlja i dužnost voditelja Vijeća za integraciju nacionalnih manjina.

Valeri Simeonov je član Ujedinjenih patriota. Riječ je o savezu tri manje desničarske populističke stranke: Simeonove Nacionalne fronte za spas Bugarske (NFSB), Unutarnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO) Krasimira Karakačanova, koji je trenutno ministar obrane te Ataka, stranke Volena Siderova. NFSB u svom programu ima ukidanje „ciganskih geta” te smještanje Roma u zatvorene „rezervate”, po uzoru na indijske ili aboridžinske, koji bi mogli postati „turističke atrakcije“.