Aktivizam, Nekategorizirano

Ciklus tribina o mržnji: Tretman mržnje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi

slider_ZASTO_SE_MRZIMO_5_ciklus_1920x1080Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust poziva na petu javnu diskusiju iz ciklusa “Zašto se mrzimo?” pod nazivom “Tretman mržnje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi” i s terminom održavanja u četvrtak, 31. siječnja u 19 sati u zagrebačkom KIC-u, Preradovićeva 5.

Kako najavljuju organizatori, na tribini će se razgovarati o dosezima proklamiranih ustavnih jamstava zaštite građana od kaznenih djela počinjenih iz mržnje, mrzilačkih pobuda i govora mržnje te kako se ta ustavna prava osiguravaju kroz praksu, pravomoćne predmete i primjere iz djelovanja Ustavnog i Vrhovnog suda? Kako hrvatska situacija i pravosudna praksa izgleda iz vizure Europskog suda za ljudska prava te kako se u Hrvatskoj, a kako u Strasbourgu provodi Konvencija o zaštiti ljudskih prava?

O ovim pitanjima na tribini će govoriti Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda RH, Ileana Vinja, sutkinja Vrhovnog suda RH i Ksenija Turković, sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Moderatorica tribine je Ana Raić Knežević, novinarka portala Telegram. (Centar tolerancije)