Nekategorizirano, Svijet

Čelnica Reportera bez granica (RSF) za Balkan: neovisnim medijima u Srbiji prijeti nestanak

rsfDirektorica Ureda za Balkan Reportera bez granica (RSF) Pauline Ades-Mevel upozorila je u četvrtak kako bez potpore međunarodnih organizacija srbijanskim neovisnim medijima prijeti nestanak.

Ades-Mevel je, u izjavi za radio Slobodna Europa koju prenosi agencija Beta, ustvrdila da se, unatoč tvrdnjama nekih srbijanskih čelnika da se situacija u medijima poboljšava, uvjeti rada novinara sve više pogoršavaju i da su napadi na njih sve učestaliji.

Prema jučer objavljenom godišnjem izvješću Reportera bez granica o medijskim slobodama u svijetu Srbija je nazadovala za 10 mjesta i zauzima 76. mjesto po slobodi medija.

“Klima je veoma agresivna od izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije u travnju prošle godine. Zapazili smo pogoršanje u smislu da postoji nekažnjivost, da se napadi na novinare šire i da nitko s visokih pozicija nije osudio to što su novinari izloženi uvredama ili fizičkim napadima”, kazala je Ades-Mevel, a prenosi Beta.

Na pitanje o tome dolaze li pritisci na novinare iz okruženje srbijanskog predsjednika, Ades-Mevel je kazala kako RSF ne može o tome nagađati ali da “dok god politički vođa na toj razini – bilo na mjestu premijera ili predsjednika – nije u stanju javno osuditi napade na novinare…to daje signal naciji da su napadi na novinare nešto što nije zabranjeno te tako ojačava osjećaj nekažnjivosti za sve one koji kritiziraju novinare”.

Čelnica ureda RSF-a za Balkan također je ustvrdila da “iako se trudi unaprijediti imidž, Srbija je jedna od šest balkanskih zemalja koja se pretvara da unapređuje situaciju” te da je ono što se vidi na terenu “pokazuje da je situacija užasna”.

Ades-Mevel ocijenila je da će neovisni mediji u Srbiji, bez potpore međunarodnih organizacija ili medija, nestajati jedan za drugim zbog nedostatka novca te izrazila strahovanje da bi “Srbija mogla postati ‘crna rupa’ bez neovisnih medija”.

Šefica ureda RSF-a istaknula je kako bi bilo jako važno da europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn ili čelnik Europske komisije Jean-Claude Junker spomenu situaciju u Srbiji i pokažu time koliko je važno ispuniti kriterije u pridruživanju europskim institucijama.