Nekategorizirano, Svijet

Reporteri bez granica osuđuju nacionalističku kampanju protiv Novosti

P-H20160622019168Reporteri bez granica (RSF) osudili su kampanju podizanja tužbi i verbalnih napada koje, kako navode, hrvatske nacionalističke skupine provode protiv Novosti, lista srpske manjine u Hrvatskoj, prenosi Hina.

RSF podsjeća da je skupina hrvatskih ratnih veterana u Splitu pokrenula tužbu protiv novinara toga tjednika Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića nakon niza članaka objavljenih u Novostima prošle godine.

U kaznenoj prijavi terete ih za poticanje na mržnju i posebice za “netrpeljivost prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi”, navodi RSF i dodaje da su veterani također pozvali vladu da tjedniku Novosti uskrati financiranje, što bi dovelo do gašenja tjednika.

RSF dalje navodi kako je u veljači “ultrakonzervativna nacionalistička udruga ‘U ime obitelji’ održala tiskovnu konferenciju ispred Sabora na kojoj je optužila Novosti za poticanje na netoleranciju protiv hrvatskog naroda i pozvala je Savjet za nacionalne manjine da mu uskrate financiranje i time ga prisile na gašenje. Također je pokrenula peticiju za zatvaranje Novosti.

Udruga U ime obitelji ustvrdila je na toj tiskovnoj konferenciji da tjednik Novosti “zloupotreba proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini” i zatražila da se listu zbog poticanja na netoleranciju prema većinskom narodu “prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine”.

RSF navodi da su Novosti tjednik poznat po profesionalnom izvještavanju i da pridonosi medijskom pluralizmu.

Druge organizacije, navodi dalje RSF, izrazile su potporu Novostima i osudile su stigmatizaciju tog lista kao “neprijatelja države”.

“Članci tih novinara ne predstavljaju prijetnju hrvatskoj naciji, u što nas žele uvjeriti te skupine”, izjavila je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-ovog deska EU-Balkan. “Baš naprotiv, upravo kampanja za ušutkavanje novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj. Ova kampanja zastrašivanja i stigmatizacije nanosi veliku štetu slobodi informiranja i medijskom pluralizmu”, istaknula je.

“Otkako je koalicija na čelu s HDZ-om preuzela vlast u Hrvatskoj, novinarske udruge izražavaju zabrinutost zbog stanja slobode medija u zemlji i pozivaju na okončanje pokušaja gušenja medija”, navodi RSF.

Prema Reporterima bez granica, prošle godine je zabilježen porast nasilja protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj, koja je 63. od 180 zemalja prema RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu 2016.