Nekategorizirano, Svijet

Reporteri bez granica: Mržnja prema novinarima sve češće prerasta u nasilje

EPA
EPA

– Mržnja prema novinarima koju potiču populistički i autoritarni vladari degenerirala je u nasilje širom svijeta, upozorili su Reporteri bez granica (RSF) u najnovijem izvješću objavljenom u četvrtak.Broj zemalja u kojima novinari mogu sigurno raditi sve je manji, objavljeno je u godišnjem indexu slobode tiska u svijetu.

Neprijateljstvo političkih vođa prema medijima “potiče sve češće nasilje koje novinarima stvara razinu straha i opasnosti bez presedana”, dodaje se u izvješću.

“Ako politička rasprava klizi prema atmosferi nalik na građanski rat, gdje se novinare tretira kao žrtvene jarce, tada je demokracija u velikoj opasnosti”, rekla je predsjednica RSF-a Christophe Deloire.

Sloboda medija na dobrom je stupnju u manje od četvrtine od 180 zemalja koje su pokrivene indexom, a SAD je došla na 48. mjesto, tri mjesta lošije nego u prethodnom izvješću.

Razdoblje nakon izbora predsjednika Donalda Trumpa 2016. jedno je od “najtamnijih momenata za zajednicu američkih novinara”, navodi se u izvješću.

To je povezano sa “stalnom retorikom predsjednika protiv novinara” s “užasnim zastrašivanjem” čija su meta pogotovo žene i novinari koji nisu bijelci.

Mržnje i prijetnje

“Nikada prije američki novinari nisu dobivali toliko prijetnji smrću niti su tako često morali zbog vlastite sigurnosti potražiti pomoć privatnih zaštitarskih tvrtki”, dodaje se.

“Mržnja prema medijima sada je takva da je naoružani čovjek ušetao u uredništvo Capital Gazette u Annapolisu u Marylandu u lipnju te ubio četvero novinara i jednog člana osoblja”, navodi se u izvješću.

RSF, organizacija za praćenje slobode medija sa sjedištem u Parizu izražava bojazan da sve veća plima autoritarnih vođa “izgleda da ne poznaje bilo kakve granice”, navodeći stravično ubojstvo saudijskoga kolumnista Jamala Khashoggija u Turskoj.

Indija, najmnogoljudnija demokratski uređena zemlja u svijetu, skliznula je na 140. mjesto.

Prošle godine ubijeno je šestero novinara u toj zemlji. RSF naglašava da su kritičari hinduskog nacionalizma koji podržava njihova vladajuća stranka “označeni kao ‘antiindijski’ u online kampanjama zastrašivanja”.

Turska, najveći svjetski tamničar novinara, među najgorim je zemljama. RSF kaže da se “represijom nastavlja pritisak na nekoliko preostalih medija”, a najveću medijsku grupaciju preuzeo je provladin konglomerat.

Rusija, koju izvješće označava kao još jednoga ‘pionira represije’ nalazi se na 149. mjestu.

Afrika gore i dolje

Druga bivša sovjetska republika, Turkmenistan, potonula je na samo dno istisnuvši sjevernu Koreju svojim “sramotnom … nemilosrdnom” represijom nad reporterima.

Njihov susjed Tadžikistan, u kojemu se većina neovisnih medija morala zatvoriti, pao je 12 mjesta te je sada između Libije, Egipta i Azerbajdžana.

Međutim nisu sve vijesti loše iz bivšega Sovjetskog Saveza, Armenija je skočila 19 mjesta na 61. nakon svoje “Baršunaste revolucije” a Kirgistan se također popeo 15 mjesta nakon što je ukinuta zabrana putovanja i novinarima više ne prijete “astronomske odštete”.

No malo je razloga za veselje što se tiče Kine, koja ostaje na dnu popisa, kaže RSF.

Totalirarna Eritreja još je gora. Neki od najoštrijih padova u slobodi mediji zabilježeni su u Africi.

“Novinari su nekažnjeno napadani” u Tanzaniji nakon što je 2015. na vlast došao predsjednik John “Buldožer” Magufuli, upozorava RSF koji ga je označio kao “predatora što se slobode medija tiče”.

Ta istočnoafrička zemlja pala je za 25 mjesta, tri više od Mauritanije, koja je bacila u zatvor blogera jer je osuđivao upotrebu religije u opravdavanju ropstva koje se još uvijek prakticira u toj golemoj saharskoj zemlji.

No u Africi je uočen i spektakularan napredak. Etiopija je skočila 40 mjesta za vrijeme premijera Abiya Ahmeda, a Gambija 30, nastavljajući napredovati nakon odlaska diktatora Yahya Jammeha. (Hina)