Nekategorizirano, Svijet

Reporteri bez granica: Svijet na pragu “odlučujućeg desetljeća” za slobodu medija

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti “odlučujuće desetljeće” za slobodu medija, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu za 2020. u kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto, prenosi Hina.

“Epidemija je prilika za najlošije rangirane države da primjene ‘strategiju šoka’ koju navodi Naomie Klein: iskorištavaju osupnost javnosti i slabljenje mobilizacije ljudi kako bi nametnuli mjere koje ni u normalnim vremenima bilo nemoguće nametnuti”, upozorava Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

To je, kako navodi, slučaj s Kinom koja se prema indeksu slobode medija nalazi na 177. mjestu i Irana, na 173. mjestu od 180 rangiranih zemalja, ali i Mađarskom (89.) u kojoj je premijer izglasao “koronavirus” zakon s kaznama do pet godfina zatvora za širenje lažnih vijesti.

“Što će biti sa slobodom, pluralizmom i pouzdanosti informacija 2030.”, pita se Deloire.

Na ljestvici za 2020. kojom, je rangirano 180 zemalja, indeks slobode medija izgleda općenito bolji unazad godinu dana, ali ne uzimajući u obzir epidemiju i njezine posljedice po medijske slobode.

Hrvatska je na toj ljestvici zauzela 59. mjesto. Od država u okruženju, Austrija je na 18. mjestu, Slovenija je na 32., Slovačka na 33., Češka na 40, Italija na 41., BiH na 51. i Srbija na 93.

Godinu dana ranije Hrvatska je bila na 64. mjestu.

U osvrtu na Hrvatsku, RFS ističe da su novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne složine često izloženi maltretiranju. Također se navodi da je kleveta kazneno djelo i da je vrijeđanje “republike, njezinog znakovlja, himne ili zastave” kažnjivo do tri godine zatvora.

Još gore, piše RFS, “ponižavajući” medijski sadržaj predstavlja kazneno djelo od 2013. Nastavlja se i miješanje vlade u rad javne Hrvatske radiotelevizije (HRT), a uprava HRT-a sudski goni zaposlenike koji su se žalili na taj problem te je otišla tako daleko da je podigla tužbu protiv HND-a.

“U međuvremenu, fizički napadi i kibernetičko nasilje su i dalje jedni od glavnih problema za hrvatske novinare, bez ijedne reakcije vlasti”, zaključuje RFS.

Vodeće zemlje po slobodi medija su Norveška, Finska i Damska, a na začelju su Eritreja, Turkmenistan i kao posljednja Sjeverna Koreja.

Gledajući po regijama, Europa se drži najbolje sa sedam zemalja u prvih deset koje bilježe najveću slobodu medija.

Bliski istok i sjeverna Afrika ostaju najopasnije regije za rad novinara.