EHO, Nekategorizirano

Centar za građanske inicijative Poreč pokrenuo kampanju Hvala što si OUT

Aktivistkinje su srednjoškolcima/kama odgovorile na mnoštvo osobnih pitanja
Aktivistkinje su srednjoškolcima/kama odgovorile na mnoštvo osobnih pitanja

Centar za građanske inicijative Poreč četvrtu godinu zaredom obilježio je jučerašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) raznim akcijama, kako bi povećali/e vidljivost LGBT osoba u društvu, razbili/e predrasude i stereotipe o LGBT osobama te educirali/e građane/ke, prenosi Libela.

– Ove godine pokrenuli/e smo kampanju Hvala što si OUT kojom zahvaljujemo svim LGBT osobama koje svakodnevnim outanjem, radom i aktivizmom pridonose vidljivosti i ravnopravnosti LGBT osoba u društvu. Kampanju možete podržati klikom ovdje – priopćile su.

Također, u sklopu projekta Škola – siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke, LGBT aktivistkinje Ana Brakus i Matea Popov educirale su porečke srednjoškolce/ke o LGBT pravima, važnosti vidljivosti LGBT osoba u društvu, toleranciji, prihvaćanju, autanju, prajdovima i važnosti borbe za LGBT prava, sve kako bi postali tolerantniji i informiraniji te aktivniji članovi/ice društva koji će doprinositi prihvaćanju različitosti svih građana/ki RH.

Aktivistkinje su srednjoškolcima/kama odgovorile na mnoštvo osobnih pitanja te na taj način pomogle rušenju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a istome je pridonijela i komičarka Marina Orsag, dokazavši još jednom kako je humor odličan način za osviještavanje mladih.

– Mladim LGBT osobama iskustvo srednjih škola najčešće je bolno i teško te su dvostruko više izloženi/e verbalnom i psihičkom nasilju. Tom problemu doskočili/e smo distribucijom informativnih letaka o tome kako na jednostavan način kreirati siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke. Letci su namijenjeni profesorima/icama, ali i svim ostalim zaposlenicima/icama u školi – naglasile su iz Centra za građanske inicijative Poreč.

– Osim kampanje i suradnje s porečkim školama, organizirali/e smo i izložbu i tribinu Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika na kojoj smo razgovarali/e o otvorenosti Istre prema LGBT osobama, potrebi za organiziranjem prajda te nevidljivosti LGBT osoba u društvu – dodale su.