Nekategorizirano, Stajališta

Na mračno doba ne pristajemo!

homofo_cr– U nadi da će se negativan trend smanjenja vidljivosti i nasilja prema LGBTIQ osobama konačno prekinuti i da ćemo mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe postati punopravne i punopravni članice i članovi društva – poručili su iz Zagreb Pridea povodom IDAHOT-a.

U Republici Hrvatskoj se 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno obilježava od 2011. godine, kada je njegovo obilježavanje na prijedlog Zagreb Pridea potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, koja preporuča javnim institucijama da same ili u partnerstvu s udrugama civilnog društva obilježe ovaj dan. Do sad najveći doprinos obilježavanju ovoga dana dali su Grad Rijeka i Krapinsko-zagorska županija te Filozofski fakultet u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru i Rijeci.

– Ovom bismo prilikom voljele izraziti zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj. Od 2016. godine ponovno svjedočimo porastu zločina iz mržnje u javnim prostorima – od paljenja zastave Zagreb Pride na Trgu bana Jelačića tijekom Tjedna ponosa 2016. do napada suzavcem na LGBTIQ party u klubu Super Super u veljači 2017. – i porastu govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama.  Posebno je zabrinjavajuće stanje koje zatičemo u sustavu obrazovanja, u kojemu nailazimo na potpuno ignoriranje i ne poduzimanje mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba koje su izložene zlostavljanju. Usporedno s tim, svjedočimo nedostatku političke volje da se implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije, čime se LGBTIQ zajednici šalje poruka da su naši životi nevažni za ovo društvo – ističu u Zagreb Prideu i nastavljaju:

Prkosno poručujemo da nećemo ustuknuti ni milimetra u našoj borbi. Dok god naše obitelji bivaju smatrane manje vrijednima, dok god nam bivaju negirana puna građanska i socijalna prava te pravo na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, dok god jurimo prema društvu jednoumlja i mržnje. Mi smo ovdje. Mi smo među vama. I mi ne damo svoja teško izborena prava, nego želimo potpunu ravnopravnost, želimo da naše obitelji budu prepoznate i želimo se slobodno rodno izražavati bez straha od nasilja.

Nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, 4 nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, došlo je vrijeme za još jedan korak naprijed u inat onima koji nas vuku u neka mračnija doba. Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije izričiti su u Zagreb Prideu te pozivaju da danas ispred muzeja Mimara  gdje dižu svoje zastave visoko i ponosno uz zbor Domaći gosti, bubnjanje Drum’n’bijesa i podršku svih koji i koje ovim simboličkim činom žele poručiti da je Hrvatska spremna na cijelo bogatstvo identiteta, da je Hrvatska spremna na sve dugine boje koje predstavljaju. Ovaj čin predstavlja i događaj kojim se otvara Mjesec ponosa, kulturni, aktivistički i edukativni program koji prethodi Povorci ponosa. 16. Povorka će se održati 10. lipnja s početkom od 15 sati ispred muzeja Mimara na Roosveltovom trgu.