Aktivizam, Nekategorizirano

Više tisuća ljudi na Zagreb Prideu

pride_crU povorci su sudjelovali brojni političari, među kojima su bili SDP-ovci Davor Bernardić, Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Ranko Ostojić, bivši HNS-ovci Anka Mrak Taritaš i Gordan Beus Richembergh, bivši predsjednik Ivo Josipović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac…, prenosi SEEbiz.

Zanimljivo je da je povorku došao podržati i Predrag Štromar, v.d. predsjednika HNS-a i od prije dva dana koalicijski partner HDZ-a, stranke iz koje još nitko u povijesti nije sudjelovao u povorci.

– Drago mi je što sam tu, predstavljam nove vrijednosti ove Vlade. Funkcija Vlade je da pomiri različite skupine. Treba se primiriti i ići prema centru, potrebno je smiriti tenzije – od škola preko znanosti, depolitizirati ključne funkcije i na taj način izvući državu iz krize – rekao je na okupljanju Štromar.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako u Hrvatskoj svi, bez obzira na orijentaciju, imaju pravo izbora.

– Nitko ne smije biti diskriminiran. Došao sam podržati mirnu i građansku Hrvatsku – izjavio je Bernardić.

Osim političara, podršku povorci ponosa došle su dati i brojne osobe iz javnog života. Među njima su voditeljica Danijela Trbović, Slavko Sobin, sociolog Bruno Šimleša, pjevač Damir Urban

– Okupili smo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, zahtijevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju – poručili su iz Zagreb Pridea.

Povorka je prošla bez incidenata. Jedan je protivnik reagirao na okupljanje tako da je na Trgu bana Jelačića mirno stao pred povorku sa slikom Isusa, na što ga je policija udaljila od povorke.

Povorci se pridružilo i 15-ak diplomata zemalja akreditiranih u Hrvatskoj. Iz kanadskog veleposlanstva poručili su da tako izražavaju vjerovanje u ljudska prava LGBTIQ osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja.

Zadnjih 16 godina, koliko se povorka održava, Ministarstvo kulture je većim ili manjim iznosima svake godine sufinanciralo njeno održavanje, kao i niz popratnih događanja u takozvanom Tjednu ponosa. No, to se ove godine nije dogodilo, pa je Zagreb Pride pozvao građane da se donacijama uključe u prikupljanje sredstava, što se i dogodilo, pa je Pride održan.