Aktivizam, Nekategorizirano

Svatko od nas ima pravo na slobodu, na obrazovanje i poštivanje ljudskog dostojanstva

Na Trgu sv. Marka okupilo se oko 1.500 građana
Na Trgu sv. Marka okupilo se oko 1.500 građana

Preko 1500 građana i građanki okupilo se na prosvjednoj akciji “Hrvatska može bolje – bez vas”, koja je održana jučer, 16. lipnja na Markovu trgu u Zagrebu, prenosi Libela.

Na akciji su ponovljeni zahtjevi da se nastavi cjelovita kurikularna reforma i da se raspišu novi parlamentarni izbori.

Okupljeni su bučno i uz pjesmu osudili ignoriranje reforme od strane vlasti, te simbolično u to ime kredom ispisali ‘iksiće’ na pločniku Markova trga.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj rekao je da je” vlast odlučila eutanazirati reformu obrazovanja, čime je ponizila građane/ke i sve stručnjake/inja koji su na njoj radili”

– Oni kojima nije stalo do budućnosti obrazovanja moramo reći da nisu potrebni ovoj zemlji i nemaju nikakvu političku budućnost – dodao je Šalaj.

Miljenko Hajdarović i Josip Kličinović, članovi tijela koja su radila na reformi, istaknuli su da je 500 stručnjaka/inja godinu dana “živjelo reformu”, putovalo po školama i razgovaralo s kolegama te unosilo njihova stajališta u programe koje su dostavili Ministarstvu.

Dodali su i da ih zauzvrat neki političari/ke i dio medija ponižavaju i nazivaju “uhljebima, Jugoslavenima, neznalicama i sl. Uz to, napomenuli su da možda mogu vrijeđati njih, ali da ne smiju vrijeđati učenike i učenice te da reformu u budućnosti nitko ne može zaustaviti.

Novinarka Libele i aktivistkinja Ana Brakus poručila je:

– Svi mi, radnici i radnice, strejt, gej i trans, državljani i državljanke ili oni koji to žele postići, baš svatko od nas ima pravo na slobodu, na obrazovanje i poštivanje ljudskog dostojanstva. Dodala je da ova vlada pet mjeseci radi protiv tih prava.

Anin govor možete poslušati na Facebooku Libele.

Učenik Kristijan Orešković rekao je da je više od 650 tisuća učenika/ica uhvaćeno u klopku obrazovnoga sustava koji koči i guši umjesto da inspirira i nadahnjuje, te da se ništa neće pomaknuti dok se ne oni ne budu bunili iz tjedan u tjedan.

Na skupu su poručili da Hrvatska može bez političara/ka, ali ne može bez građana/ka, te zatražili da političari budu odgovorni građanima i građankama koji su ih izabrali.