Aktualno, Nekategorizirano

U Osijeku počinje “Demo akademija”

Program je sadržajno i metodološki osmišljen
Program je sadržajno i metodološki osmišljen

„Demo akademija“ – jednogodišnji program obrazovanja za demokraciju počinje u petak, 6. svibnja. Otvorit će je predstavnici Volonterskog centra Osijek i PRONI Centra za socijalno podučavanje te dr.sc. Berto Šalaj, voditelj prvog kolegija „Demokracija i civilno društvo“ koji se održava tijekom nadolazećeg vikenda, od 6. do 8. svibnja 2016. godine.

Prvu generaciju polaznika „Demo akademije“ čini 31 predstavnik i predstavnica organizacija civilnog društva i aktivnih pojedinaca iz različitih dijelova Slavonije i Baranje, vrlo raznolikih po obrazovanju, godinama, kao i dosadašnjem profesionalnom i životnom iskustvu.

Ono što je za sve njih zajedničko i što ih povezuje je visoka motiviranost za znanjem koje bi im pomoglo biti aktivan sudionik pozitivnih društvenih promjena.

„Demo akademija“ je multidisciplinarni program kojemu je svrha obrazovati građane za veće sudjelovanje i posvećenost ideji i vrijednostima demokracije. Program je sadržajno i metodološki osmišljen na način da osigurava znanja, razvija vještine i oblikuje stavove kroz istraživanje i učenje o razvoju i ključnim načelima i vrijednostima demokracije i civilnog društva, ljudskim pravima, socijalnoj koheziji i socijalnom kapitalu, kulturi mira i interkulturalnosti, održivom razvoju i Europskoj uniji.

Programom želimo, između ostalog, dati doprinos izgradnji društva u kojem su važne ljudske vrline, u kojem se njeguje pluralizam, solidarnost, jednake mogućnosti i dostojanstvo svakog pojedinca te poštuju ljudska prava i slobode – poručuju pokretači Demo akademije.

Evo što su o “Demo akademiji” rekli budući polaznici:

„ Nisam siguran na koju se stranu okrenuti i početi nabrajati motive za prijavu u ovakvu školu – društvene mreže prepune banalne i, k tome još, virtualne komunikacije na koju trošimo solidan dio našeg dana, anonimni komentari ispod članaka po portalima kao poligon za isključivosti svih vrsta, od vjerske, nacionalne, seksualne, oronule fasade po gradu, bombardiranje sapunicama na televiziji. Primjeri bi se mogli izvlačiti satima! Sve to i još puno više mislim da je dovoljan motiv koji bi trebao natjerati svakog pojedinca da nauči nešto više o politici i civilnom društvu kako bi barem malo mogao doprinijeti da se težište javne komunikacije pomakne prema temama koje bi društvo povuklo naprijed.

Ovo što sada imamo nije čak ni stajanje u mjestu nego regresija, a teme kojima se bavi „Demo akademija“, kako ih ja osobno vidim, temelj su na kojem bi trebali stajati oni koji imaju volje nešto napraviti da se pokrenemo u pravom smjeru.” (I.S., 43 godine, iz Osijeka)

„Zašto baš DEMO akademija? Odgovor sam pronašla dok sam čitala materijale o Demo akademiji. S obzirom da interdisciplinarnost obuhvaća moju struku, sviđa mi se način ustroja programa koji će zasigurno biti najveći razlog moje motivacije tijekom cijelog trajanja.

Osobe koje služe zajednici trebaju što više znanja kako bi što efikasnije iznijele i primijenile ideje. Opisani kolegiji i teme koje će biti dio programa čine se kao prilika za dublje razumijevanje civilnog društva i demokracije.“ (L.P., 24 godine, iz Osijeka)

Više informacija o „Demo akademiji“ nalazi se na www.demoakademija.vcos.hr.