Aktualno, Nekategorizirano

„Kultura mira“ – četvrti kolegij neformalnog programa obrazovanja Demo akademije u Osijeku

Foto: demoakademija.vcos.hr
Foto: demoakademija.vcos.hr

U okviru jednogodišnjeg neformalnog programa obrazovanja „Demo akademija“, od 26. do 28. kolovoza 2016. godine slijedi četvrti kolegij pod nazivom „Kultura mira“.

Nakon tri uspješno održana kolegija organizirana u okviru „Demo akademije“ koji su se bavili vrijednostima, načelima i razvojem demokracije i civilnog društva, ljudskim pravima, socijalnim kapitalom, solidarnosti i socijalnom kohezijom, sljedeći vikend, od 26. do 28. kolovoza, bit će održan četvrti kolegij pod nazivom „Kultura mira“.

Tijekom ovoga kolegija 29 polaznika „Demo akademije“ koji dolaze iz različitih dijelova Slavonije i Baranje upoznat će se s vrijednostima i principima kulture mire, konceptom i primjerima izgradnje mira na globalnoj i lokalnoj razini, a osobito s procesima izgradnje mira u Slavoniji i Baranji te će imati prilike više saznati o procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao jednim od rijetko uspješnih, a možda najuspješniji mirovnih projekata kojeg su zajedno proveli Ujedinjeni narodi i hrvatska Vlada.
Voditeljica kolegija je Emina Bužinkić, a gosti predavači su mirovni aktivisti Goran Božičević iz MIRamiDa centra i Igor Đorđević iz Nansen Dijalog Centra te političarka i pravnica Vesna Škare Ožbolt koja je u razdoblju 1995.-1998. bila na čelu procesa mirne reintegracije te predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavljanje povjerenja i normalizaciju odnosa na ratom oštećenom teritoriju RH (1997.).

Edukacija se održava u Esseker centru, u prostoru Volonterskog centra Osijek, na 1. katu/lokal 31.
„Demo akademija“ je financirana sredstvima Europske unije (program IPA, Transition Assistance and Institution Building Component, 2012.) kroz projekt „Novi putokazi ljudskih prava i aktivnog građanstva“, a sufinanciran je sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te kroz projekt „Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju“ koji je financijski podržan sredstvima fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF), uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kao akreditiranog provedbenog tijela.

Program provode u partnerstvu Volonterski centar Osijek, PRONI Centar za socijalno podučavanje i Ustanova za obrazovanje odraslih MIRTA.