Hrvatska, Nekategorizirano

Porečki školarci održali akciju prevencije vršnjačkog nasilja

VolonterkePod geslom „Bi li ti obukao/la svoju roza majicu?“ u Poreču je u srijedu obilježen Dan ružičastih majica, posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je odjenuo ružičastu majicu, čime je simbolično podržao svoju majku oboljelu od karcinoma dojke. Učenici/ce su se solidarizirali/e sa zlostavljanim dječakom i pojavili se u školi u ružičastim majicama. Dan ružičastih majica, kontinuirano se obilježava posljednje srijede u veljači, a ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama, prenosi portal Porec.hr.

Inspirirani/e pričom i solidarnošću među mladima, učenici/ce Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, uz podršku partnera na projektu „Volontiranje To Go“ osmislili/e su i proveli/e niz aktivnosti. Učenici/ce iz SŠ Mate Balote pridružili/e su im se u izradi plakata kojima su pozivali/e zainteresirane na pružanje podrške prevenciji vršnjačkog nasilja. Učenici/ce su sudjelovali/e u izradi poruka podrške namijenjenih široj populaciji (pod motom „Uzmi što ti treba“), koje su kao dio izložbe „Sva Lica Ljubavi“ najavljivale i pozivale građane/ke na obilježavanje Dana ružičastih majica. Kroz navedene aktivnosti ostvarena je suradnja i s Talijanskom osnovnom školom Bernardo Parentin Poreč. Učenici/ce TUŠ Antona Štifanića Poreč sudjelovali/e su i u puhanju balona te izradi ružičastih majica od kartona, na koje su učenici/ce Osnovne škole Poreč ispisivali/e riječi podrške za osobe koje su doživjele ili doživljavaju nasilje.

Sve navedene pripremne aktivnosti omogućile su nam da na sam Dan ružičastih majica, uz pomoć volontera/ki napravimo „Aleju ružičastih majica“ koja je povezala TUŠ Antona Štifanića, Osnovnu školu Poreč, Srednju školu Mate Balote, a ružičasto je zasjala i Talijanska osnovna škola Bernarda Parentina. Na ogradi Osnovne škole Poreč postavljeni su baloni i ružičaste majice od kartona na kojima su učenici/ce napisali/e svoje poruke, kako bi pomogli/e suzbijanje nasilnog ponašanja među vršnjacima/kinjama.

3b razred prenio je svoje poruke: „Budi pametan i prvi popusti; Budi pametniji od onog tko se želi tući; Budi dobar prema svim ljudima“. Iz 1c kažu: „Nije važno kako izgledaš, važno je da si dobar; Kad bi svi bili isti, bilo bi dosadno; Ako je netko tužan, pokloni mu cvijet“. Iz 6c poručuju: „Zašto da mi se rugaš ako me možeš usrećiti; Razmišljajte kako će se drugi osjećati“. Prvašići iz Žbandaja kažu: „Nemoj tući drugu djecu zato jer ih boli jako, onda plaču jako; Ne govori teške riječi“. „Nasilje je velika greška“, konstatiraju učenici/ce 2a, a oni iz 2c misle da „Nasilje nije smiješno ni zabavno“. Učenici/ce 5c konstatirali su da „Osoba koja vrijeđa druge, nezadovoljna je sobom“ te zaključuju „Razmisli prije nego što napraviš“.

Obilježavanje dana ružičastih majica podržao je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Obilježavanje Dana ružičastih majica u Poreču jedna je od volonterskih akcija osmišljenih i provedenih u okviru projekta „Volontiranje To Go“ koji provodi Centar za građanske inicijative Poreč, u partnerstvu s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, Društvom Naša djeca Poreč te Volonterskim centrom Istra. Projekt financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a projekt su donacijom pripomogli/e i porečki/e poduzetnici/e.

Više o akciji dostupno ovdje .