Hrvatska, Nekategorizirano

Časopis za mlade, “Crvena knjiga”, stiže na vrata 57 učeničkih domova

DSC_3291Srednjoškolske učeničke domove diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Rijeke i Zadra, pa sve do Dubrovnika, ovih dana očekuju jedinstvene pošiljke. Učenice doma Dora Pejačević iz Zagreba, prošle su školske godine, u okviru projekta “Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi”, pažljivo radile na sastavljanju časopisa “Crvena knjiga”, a početak nove školske godine pravi je trenutak da se časopis nađe i u rukama njihovih vršnjaka i vršnjakinja.

Učenički dom Dora Pejačević i udruga K-Zona, provedbu ovog dvogodišnjeg projekta, započeli su prošle školske godine, te učenicama omogućili stjecanje novih znanja o ljudskim pravima, medijima, zdravlju, omogućili im kreativno izražavanje uz podršku domaćih umjetnica, te osigurali kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz brojne volonterske aktivnosti.

Osnovan je volonterski klub “Snaga Dore”, te održano je ukupno 176 sati edukacija i radionica te 455 sati volontiranja.

“Časopis “Crvena knjiga” donosi odličan presjek najboljih trenutaka i postignuća prošle školske godine, ali i zanimljivosti poput domskih legendi, 20180920_170108savjete maturantica, intervjue s nogometašicom Anom i bendom Brkovi, preporuke serija i mjesta za izlaske, kviz o kontracepciji i dr. Prije svega, to je peer to peer časopis, i upravo ga zato želimo podijeliti s učenicima svih učeničkih domova u Hrvatskoj, ali i njihovim odgajateljima/cama i pedagozima, za koje se također može pokazati inpirativnim”, ističu u udruzi K-Zona.

Prilog svakom časopisu je i set naljepnica koje je u okviru projekta dizajnirala umjetnica Rina Barbarić, s kojom se suradnja nastavlja i u ovoj školskoj godini. Aktivnosti edukativno-volonterskog programa službeno su otvorene na dan rođenja skladateljice Dore Pejačević, 10. rujna. Ovaj je dan bio odlična prilika za organiziranje uvodnog druženja na kojimu su učenicama pojašnjene osnovne postavke volonterstva te benefiti neformalnog obrazovanja, dok je simboličnim nagradama istaknut volonterski doprinos učenica koje su u aktivnostima i dosada sudjelovale.

Tijekom školske godine 2018./2019. producirat će se još jedna “Crvena knjiga”, a prvi broj je za sve one kojima časopis nije stigao u tiskanom izdanju, dostupan i online.

Projekt je odobren na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ .