Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Osnovan volonterski klub učeničkog doma Dora Pejačević

dom_crPonedjeljak, 22. siječnja, u učeničkom domu Dora Pejačević u Zagrebu, ostat će upamćen kao dan osnivanja volonterskog kluba „Snaga Dore“. Klub je osnovan u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi kojemu je cilj promovirati volonterstvo i razvijanje volonterskih programa u odgojno-obrazovnim institucijama.

Svečano otvaranje volonterskog kluba nastavlja se na brojne radionice i volonterske akcije održane u prvom polugodištu ove školske godine, a u koje su se uključile gotovo sve učenice doma. Na najvećem broju radionica do sada sudjelovala je Ivana Majdandžić, učenica prvog razreda Trgovačke škole, dok su najveći broj volonterskih sati do sada upisale Marijana Sever i Antonia Kablar, učenice petog razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska.

U dobroj atmosferi, uz fotografije i playlistu po izboru učenica prisjetile smo se stoga najboljih trenutaka prvog polugodišta, nakon čega su učenice su uz pomoć Marine Škrabalo iz Zaklade Solidarna te Gabrijele Ivanov, Tihane Bertek i Željke Vučković iz udruge K-Zona razmišljale o akcijama koje bi željele provoditi u okviru volonterskog kluba, u samom domu, ali i u zajednici.

Volontiranje u pučkoj kuhinji, u azilu za životinje, u bolnici, organiziranje instrukcija i pomaganje tetama u domskoj kuhinji samo su neke od ideja, a osim toga, učenice će volonterski kreirati i časopis te organizirati događanja u domu.

Marina Škarabalo učenice je potaknula da razmisle i o načinu na koji u klubu žele surađivati te što za njih znači volonterski klub. Učenice su kazale kako dobro surađuju kada imaju zajednički cilj, kada si međusobno pomažu i kad se kreativno izražavaju, dok volonterski klub promatraju kao mogućnost za pomoć drugima i rad u zajednici, ali i za zabavu, kreativnost i razvoj komunikativnosti.

Njihovi odgovori bit će temelj za raspisivanje etičkog kodeksa volonterskog kluba „Snaga Dore“ koji će osigurati da klub bude sigurno mjesto koje učenicama omogućuje iznošenje i ostvarivanje vlastitih ideja te suradnju s drugima, prenosi Vox Feminae.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.