Nekategorizirano, Svijet

CIA na Twitteru inscenirala akciju ubojstva Bin Ladena

Izvor i fotografija HINA
Izvor i fotografija HINA

Američka obavještajna agencija CIA odlučila je povodom pete obljetnice operacije u kojoj je ubijen čelnik Al-Kaide Osama bin Laden na Twitteru inscenirati tu akciju “kao da se događa sada”, no reakcije korisnika Twittera bile su uglavnom negativne, prenose mediji.

Vođu terorističke mreže Al-Kaide ubili su pripadnici američkih specijalnih snaga, elitni “mornarički tuljani”, 2. svibnja 2011. u njegovu skrovištu u Abotabadu, zabačenom gradu u Pakistanu.

CIA je u nedjelju, pod hashtagom #UBLRaid, na Twitteru emitirala informacije o operaciji “kao da se ona događa sada”.

Na Twitteru su objavljene i fotografije kuće u Abotabadu u kojoj se Bin Laden skrivao, te danas slavna fotografija iz Bijele kuće snimljena u trenutku kada su američki čelnici saznali da je vođa Al-Kaide ubijen. Na njoj se vidi predsjednik Barack Obama kako sjedi lijevo od konferencijskog stola u “situacijskoj sobi” i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana, a jedan američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

Nakon te fotografije CIA-a je tvitala: “3:39 h EDT – Usama Bin Ladin pronađen na trećem katu i ubijen #UBLRaid”.

Međutim, kako piše BBC, korisnici Twittera CIA-inu inscenaciju uglavnom nisu smatrali zabavnom. Neki su korisnici ocijenili da je riječ o “neprofesionalnom”, “grotesknom” i “nepriličnom” obilježavanju obljetnice Bin Ladenova ubojstva, dok je jedan korisnik tvitao: “Agencija se pogubila”.

CIA ima 1,33 milijuna pratitelja na Twitteru.