Nekategorizirano, Svijet

Gradonačelnik Nagasakija pozvao na svijet bez atomskog oružja

Gradonačelnik Nagasakija, Tomihisa Taue
Gradonačelnik Nagasakija, Tomihisa Taue

Tisuće ljudi, među kojima su predstavnici 53 zemlje, UN-a i EU-a, prisustvovali su svečanosti u gradskome Parku mira kako bi odali počast žrtvama atomske bombe 9. kolovoza 1945.

– Sad je vrijeme da svi zajedno pridonesete zajedničkom mudrošću koliko je god to moguće i djelujete tako da ne uništimo budućnost čovječanstva – rekao je gradonačelnik Tomihisa Taue u svojem govoru posvećenom miru.

Taue je kritizirao japansku vladu da ovisi o SAD-u nuklearnom zastrašivanju dok zagovara ukidanje nuklearnog naoružanja.

Kako bi se prevladalo to kontradiktorno stanje, gradonačelnik je pozvao Tokio da ozakoni tri načela protiv nuklearnog oružja – ne proizvoditi, ne posjedovati i ne dopustiti nuklearno oružje na japanskome teritoriju, što još uvijek nije obvezujuće.

U bombardiranju Nagasakija, koje je bilo tri dana nakon bombardiranja Hirošime, ubijeno je 74.000 ljudi.

Hirošima i Nagasaki bili su u središtu pozornosti u svibnju ove godine kad je Barack Obama posjetio Hirošimu, što je bio prvi posjet nekog američkog predsjednika poprištu nuklearnog napada.

Prema podacima japanske vlade u ožujku ove godine bilo je 174.080 ljudi koji su preživjeli atomsku bombu a njihova je prosječna dob oko 81 godina. Mnogi od njih imali su dugotrajne posljedice zbog radijacije.