Nekategorizirano, Svijet

Iz Guantanama u Ujedinjene Arapske Emirate prebačno 15 zatočenika

U Guantanamu je ostao još 61 zatočenik
U Guantanamu je ostao još 61 zatočenik

Američki dužnosnici kazali su da je u ponedjeljak iz zatvora u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi u Ujedinjene Arapske Emirate prebačeno 15 zatočenika, što je najveći pojedinačni transfer zatočenika iz tog zloglasnog zatvora za vrijeme administracije Baracka Obame, prenosi Hina.

Nakon odlaska 12 Jemenaca i trojice afganistanskih državljana, u Guantanamu je ostao još 61 zatočenik – većina je tamo zadržana više od desetljeća bez optužnice ili suđenja, što je izazvalo brojne međunarodne kritike.

Od njih 15, za šestoricu zatočenika je ocijenjeno da više ne predstavljaju sigurnosni rizik, dok je za devetoricu preporučen transfer jer njihovo zatočenje “više nije neophodno za smanjivanje rizika koji predstavljaju”.

Obama, koji se nadao zatvoriti Guantanamo tijekom svoje prve godine u Bijeloj kući, u veljači je iznio novi plan zatvaranja tog zatvora, no suočio se s protivljenjem brojnih republikanskih zastupnika, kao i nekolicine demokrata. Oni tvrde da puštanje zatvorenika i njihov transfer u druge zemlje predstavlja “prijetnju za američke građane”.

Pentagon je priopćio da je zahvalan Ujedinjenim Arapskim Emiratima “na njihovoj humanitarnoj gesti i želji da podupru napore SAD-a u zatvaranju zatvorske institucije Guantanamo Bay”.