Nekategorizirano, Svijet

Crna knjiga upozorava na nasilje prema migrantima na granici EU-a

U izvješću mreže nevladinih organizacija koje je objavljeno u petak a temelji se na gotovo 900 iskaza svjedoka, osuđuje se nasilje prema migrantima poput udaraca palicom, uništavanja osobnih stvari i napada psima te njihovo nezakonito vraćanje s granice Europske unije.

“Crnu knjigu o vraćanju migranata” pripremio je “Border Violence Monitoring Network” koji okuplja niz nevladinih organizacija i udruga, na inicijativu skupine GUE/NGL (radikalna ljevica).

Mučna svjedočanstva sadržana u tom izvješću na 1500 stranica govore o 12.654 osobe i o događajima nakon 2017. u Italiji, Sloveniji, Madžarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i u drugim balkanskim zemljama izvan EU-a kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Bilo smo zgroženi beskrajnim pričama o grubom nasilju i o ponižavajućem iživljavanju kakvo se događalo u najgorim diktaturama”, rekla je njemačka eurozastupnica Cornelia Ernst (GUE), izrazivši nadu da će ova crna knjiga “pridonijeti tomu da se ovi zločini zaustave, a vlade koje su za to odgovorne polože račun za svoje čine”.

U izvješću se ističe da su nezakonita vraćanja u kojima neke zemlje “tjeraju migrante s granice ne pružajući im mogućnost podnošenja zahtjeva za azil, ne vodeći računa o njihovoj osobnoj situaciji, bez mogućnosti žalbe i koristeći se nasilnim metodama”.

Dokument je u petak upućen europskoj povjerenici za unutarnje poslove Ylvi Johansson.

“Vraćanja migranata nisu u skladu s europskim zakonima i s pravom na azil”, rekla je Johansson u izjavi za AFP.

Podsjetila je da Pakt o migraciji i o azilu predstavljen u rujnu predviđa mehanizam nadzora na granici kako bi se spriječilo takvo ponašanje.

Europska agencija za graničnu kontrolu Frontex nedavno se morala braniti nakon istrage objavljene u više medija o umiješanosti, zajedno s grčkim obalnim stražarima, u nezakonitu praksu vraćanja brodova s migrantima u Tursku.

Grčka vlada je odbila te optužbe.

Autori izvješća, Hope Barker i Milena Zajović, napominju da su vraćanja migranata o kojima je mreža svjedočila “tek dio šireg i sustavnijeg fenomena koji se niječe i često zanemaruje”.

U izvješću se osuđuje korištenje elektrošokera na migrantima, navodi da su neki tražitelji azila bili prisiljeni skinuti se dogola te da su bili zadržani u prostorijama bez osnovne opreme.