Hrvatska, Nekategorizirano

Drama tražitelja azila u RH: MUP pozvan da ne oteže s procedurama

azilantiSudionici tribine o tražiteljima azila, koju je u srijedu navečer u Zagrebu organizirala stranka Naprijed Hrvatska, pozvali su MUP da ne oteže s procedurom tamo gdje nije potrebno i da uvaži sve one slučaje zbog kojih tražiteljima azila prijeti oduzimanjen slobode i života ako budu deportirani, a hrvatsko društvo da bude otvoreno i velika srca kao što je znalo biti devedesetih godina.

Tribina nazvana “Drama tražitelja azila u RH” odgovorila je na pitanje tko su tražitelji azila, zašto su prognani, kako to da su se našli u Hrvatskoj te je apelirala na MUP da pokaže što je moguće prepoznatljivu humanu politiku, priopćeno je iz stranke Naprijed Hrvatska! -progresivni savez.

Na tribini su govorili Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova; Emina Bužinkić, iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli; o. Tvrtko Barun iz Isusovačka službe za izbjeglice; pastor Mihal Kreko iz baptističke crkve u Malešnici, Zagreb; Tihomir Kukolja, direktor organizacije Forum for Leadership and Reconciliation, Houston-Texas; Donya Spanta, tražiteljica azila iz Irana, kojoj prijeti kazna smrti jer je prešla iz islama u kršćanstvo te Ahmed Tsramsi, tražitelj azila iz Palestine, pojasa Gaze, koji je pobjegao od terora Hamasa. Tribinom je moderirao novinar i teolog Drago Pilsel.

Ostojić je kritizirao Vladu RH jer ”ne postoji imigracijska politika” te je opisao način na koji je MUP rukovodio izbjegličkom krizom. Potvrdio je informacije CMS-a da je policija nekorektno postupila prema tražiteljima azila na granici sa Srbijom tijekom posljednih mjeseci, informacije koje su potvrdile i neke međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, navodi se u priopćenju.

Isusovac Tvrtko Barun je pohvalio suradnju MUP-a sa Crvenim križem i drugih nevladinih organizacija ali je konstatirao da neke organizacije napuštaju prihvatilište Porin te da se osjeća potreba za boljim radom u integraciji i inkulturaciji tražitelja azila. Kritizirao je i Ministarstvo obrazovanja koji “ne provodi, a na to ga obavezuje zakon, podučavanje azilanata u hrvatskom jeziku, zadatak koji obavljaju volonteri njegove i nekih drugih organizacija”.

S konstatacijom da je, bez obzira na napore MUP-a, ”država škrta”, složio se i pastor Kreko koji je govorio o posebnoj situaciji iranskih tražitelja azila svjedočeći da su to iskreni ljudi i njihovoj konverziji na kršćanstvo.

O situaciji vjerske slobode u Iranu je govorio Tihomir Kukolja a konkretno svjedočanstvo o stanju u Iranu dala je tražiteljica azila Donya Spanta upitajući prisutne vjeruju li da su izbjeglice prešli Mediteran i Balkansku rutu samo zato što im više nije bilo lijepo ostati u Iranu. Prisutnima se obratio i Palestinac Ahmed Tsramsi, opisujući dramatičke okolnosti u Gazi i sve što ga je nagnalo da napusti suprugu i dvoje male djece kako bi spasio vlastiti život, navodi se u priopćenju. (Hina)