Nekategorizirano, Stajališta

Diljem svijeta porasla tolerancija prema LGBT zajednici

Tolerancija prema LGBT zajednici porasla je u gotovo svakoj regiji u svijetu u posljednjem desetljeću, pokazuje indeks prosperiteta za 2019.

Island je najtolerantniji prema pripadnicima LGBT zajednice, a Tadžikistan je na posljednjem mjestu, pokazuje istraživanje britanskog instituta Legatum kojim je obuhvaćeno 167 zemalja.

“Ohrabrujuće je vidjeti da naš indeks prosperiteta pokazuje rast tolerancije prema LGBT zajednici diljem svijeta u posljednjem desetljeću”, rekao je Shaun Flanagan iz instituta Legatum.

“Ipak, LGBT zajednica i druge marginalizirane skupine poput migranata, etničkih manjina i religijskih skupina, još su uvijek suočene s progonom u nekim područjima u svijetu.”

Podaci su dio indeksa prosperiteta za 2019. koji mjeri mnoštvo čimbenika koji utječu na stvaranje blagostanja i dobrobiti u zemljama, u rasponu od investicijskog okruženja do zdravlja i osobne slobode.

Socijalna tolerancija prema manjinskim skupinama porasla je u 111 od 167 promatranih zemalja u posljednjih deset godina te u svim regijama osim u onima istočne Europe i supsaharske Afrike.

Izražen je porast prihvaćanja pripadnika LGBT zajednice, s 25 posto prije deset godina na gotovo trećinu u posljednjem izvješću.

Tolerancija se mjerila prema odgovorima iz Gallupove ankete u kojoj je 130 tisuća ljudi diljem svijeta trebalo odgovoriti je li njihov grad ili područje u kojemu žive dobro mjesto za homoseksualce i lezbijke.

Najbolje mjesto za život LGBT zajednice je na Islandu, a prate ga Nizozemska i Norveška. Četvrto i peto mjesto zauzele su Kanada i Danska.

Nekoliko netolerantnih zemalja kriminalizira homoseksualnost. U Mauritaniji i Somaliji muškarcima se može izreći smrtna kazna. Obje zemlje su prema indeksu prosperiteta među posljednjih pet zemalja na ljestvici.

U Tadžikistanu, koji se nalazi na posljednjem mjestu, dekriminaliziran je homoseksualni spolni odnos 1998., ali LGBT zajednicu se i dalje masovno diskriminira. (Hina)