EHO, Nekategorizirano

‘Dobra energija’ na Visu: Energija može generirati dobru ekonomiju i lokalni razvoj

Andreja Baraba, Maja Jurišić, Ivo Radica, Goran Krajačić, Zdenko Kirinčić, Robert Pašičko. Foto: ZEZ
Andreja Baraba, Maja Jurišić, Ivo Radica, Goran Krajačić, Zdenko Kirinčić, Robert Pašičko. Foto: ZEZ

Dobra energija je na Visu. Kako je energetska neovisnost prilika za razvoj otoka, kako do energetske neovisnosti otoka, kako inovacijama do održivih zajednica, koji su primjeri dobre energije u gradovima i otocima te kako Blockchain tehnologija može pomoći u energetskoj tranziciji, moglo se saznati na prvom danu međunarodne konferencije Dobra energija na otoku Visu.

Skup je okupio više od 80 domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, društvenih poduzetnika, inovatora koji se bave građanskom energijom, razvojem energetski održivih zajednica i energetskim siromaštvom.

– Energija može generirati dobru ekonomiju i lokalni razvoj, poručio je Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, referirajući se na primjere dobre energije u gradovima i na otocima.

Tajništvo za otoke

Govoreći o energetskoj neovisnosti kao prilici za razvoj gradova, Ivan Matić iz ureda zastupnika Tonina Picule u Europskom parlamentu podsjetio je da je zastupnik Tonino Picula, podnio amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’, za koji je dodijeljeno dva milijuna eura za stvaranje Tajništva za otoke.

31909746_1811391288907840_1158632273512235008_n– Tajništvo za otoke bi trebalo biti formirano u drugoj polovici lipnja. Od trenutka kad se Tajništvo formira imamo 24 mjeseca za provedbu svih zadataka koje je Komisija vrlo jasno specificirala. Dakle, četiri energetska foruma, dva sajma tehnologije, deset radionica namijenjenih otočanima. Tajništvo mora razraditi indeks razvijenosti energetske tranzicije koje će u svojim kategorijama morati uključiti malo energetsko tržište, malu dostupnost radne snage, rekao je Matić i dodao da postoji velika šansa da se ti kriteriji i indeksi uvrste u kohezijsku politiku, što će uvelike olakšati otocima dobivanje sredstava.

Na prvom panelu na temu kako do energetske neovisnosti otoka konstatirano je da bi do rješenja moglo doći pristupom ‘odozdo prema gore’.

– Taj pristup primijenjen je i pri izradi novog Zakona o otocima, koji kaže da su sva tijela državne uprave i državne agencije dužna prilikom provedbe sredstava podržavati otočne projekte na konceptu održivog razvoja. Problem je kad dođe trenutak provedbe, hoće li se sva tijela, od Vlade, ministarstava, gradova do općina držati načela koje je propisao zakon, istaknula je Andreja Baraba, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Voditeljica Pokreta otoka, Maja Jurišić, dometnula je da je na njihovu inicijativu u Zakon o otocima ubačena nova uloga otočnog koordinatora koji bi zapravo kao lokalac s otoka koordinirao htijenja upravo tog ‘odozdo prema gore’ pristupa, što bi moglo u budućnosti rezultirati konkretnijim rješenjima.

U crowdfundingu nije važan novac nego rezultat

O Civic crowdfundingu i o tome kako inovacijama do održivih zajednica kroz uspješne primjere o energetski neovisnom vrtiću, regeneraciji brownfield područja poput stare željeznice u Londonu govorili su Robert Pašičko s Geotehničkog fakulteta i Marina Petrović iz UNDP ALT FIN LAB-a, koji su pritom konstatirali da u crowdfundingu nije važan novac nego rezultat.

Na skupu su izneseni i primjeri dobre energije u gradovima i otocima poput fotonaponske elektrane u Velikoj Gorici, projekta uključivanja građana u aktivnosti zajednice Grada Pazina, hidroelektrane u Pleternici te energetski neovisnog otoka Krka.

Da blockchain tehnologija može pomoći u energetskoj tranziciji, potvrdile su Meagan Cojocar i Lara Zeidler iz Power Ledger platforme iz Australije, jedne od najjačih blockchain organizacija koja se bavi inovativnim modelima za ostvarivanje uštede i opskrbe električne energije na bazi blockchaina.

Foto: ZEZ
Foto: ZEZ

Manje strategije, više akcije

Na drugom panelu o ulozi gradova u energetskoj tranziciji, Marko Ružić, voditelj ureda za zaštitu okoliša, naglasio je da gradovi mogu puno napraviti i da bi svi skupa trebali iznjedriti buduću energetsku strategiju.

Da će zelena energija i obnovljivi izvori energije svakako doći i da se moraju pratiti europski trendovi, mišljenja je Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice. David Donnerer iz Energy Citiesa rekao je da gradovi mogu biti pokretači energetske tranzicije i da je dobra energija u kojoj su lokalni dionici uključeni u njezino upravljanje i kapital.

Viša stručna suradnica za EU projekte grada Pazina, Claudia Pučić zaključila je da je velika uloga gradova u podizanju svijesti svih građana, o odvajanju otpada i štednje energiju i dodala da je zagovornik što manje strategija i više akcije.

Glavni organizator skupa je Zelena energetska zadruga (ZEZ). Partneri i podržavatelji skupa su brojne domaće i međunarodne organizacije kao što su Udruga gradova u Hrvatskoj, Energy Cities, Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu), Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet, Greenpeace i Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Organiziran je u okviru projekta ‘Dobra energija u društvenom poduzetništvu’ koji provodi ZEZ u suradnji s Obrtničkim učilištem, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda