EHO, Nekategorizirano

Projekt „Postani društveni poduzetnik“ postigao rezultat bolji od očekivanog

33499514_1698145043608486_8296875697650008064_oEU projekt „Postani društveni poduzetnik“ Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva ušao je u završnu fazu. S tim u skladu, u Hotelu Central u Bjelovaru održana je 23. svibnja završna konferencija projekta na kojoj su bili predstavljeni ciljevi, aktivnosti provedene unutar projekta, te rezultati koji su ostvareni projektom. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Regionalne razvojne agencije BBŽ, Hrvatske gospodarske komore, te predstavnici brojnih udruga, prenosi Bjelovar info.

Moderator konferencije i voditelj projekta Željko Pavleković predstavio je detaljnije projekt.

– Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, ukupne je vrijednosti preko 406.000 kuna, a trajao godinu dana i tijekom njega su se provodile brojne radionice. Očekivali smo 40 polaznika radionica, međutim, s velikim zadovoljstvom mogu reći da smo imali gotovo duplo više polaznika. Također mi je drago što je to bilo šaroliko društvo, pa su naši polaznici bili različitih starosnih skupina, osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina i slično. Održavanjem radionica o društvenom poduzetništvu ostvarili smo zacrtane ciljeve projekta, napomenuo je Pavleković.

Radionice o pisanju projekata su, kako kaže voditelj projekta, rezultirale time da su iznjedrile grupu djevojaka koje su u međuvremenu sastavile projekt čije se potpisivanje očekuje svaki dan. Velik interes za radionicu knjigovodstva i financija koja je održana nastavit će se pak kroz slijedeći projekt „Špica rada“, čiji se početak očekuje uskoro, i svi zainteresirani moći će se uključiti. Ta je radionica rezultirala i zapošljavanjem dvije osobe u Bjelovarskom centru za razvoj civilnog društva. Projekt je imao za cilj omogućavanje zapošljavanja teško zapošljivih skupina ljudi, posebice osoba s invaliditetom. Tu je pripomogla i radionica izrade drveta u Suveniru Sirač koja je rezultirala izradom daščice u obliku djeteline s četiri lista a dobila je i logo „Mali mlav“ – vrijedan kao mrav, hrabar kao lav.

33377020_1698144786941845_2194729473666973696_o– Cijela ta priča dobila je i ambalažu i neke dodatne sadržaje koje ćemo ponuditi OPG-ima da se krene u proizvodnju i prodaju istog proizvoda, kako bi ti korisnici mogli nešto i zaraditi kroz izradu daščice i ambalaže. Pod tu ambalažu bi mogli ići i brojni proizvodi poput pekmeza, meda, ajvara, kiselina, domaće voćne rakije, odnosno sve ono što će biti želja lokalnih OPG-a da ponude i da kooperiraju s nama, a da se mi pobrinemo za marketing i plasiranje proizvoda na sajmovima i putem interneta, objasnio je Željko Pavleković.

Jedna od sudionica na projektu i polaznica radionica je bila i Danijela Valgoni, koja je duže vrijeme bila nezaposlena te je priznala kako je našla veliku korist u radionicama i stekla nova znanja.

– Drago mi je da sam ja i ljudi sa sličnim problemom pronašli način da krenemo dalje, u suradnju s novim ljudima i da pronađemo posao. Po struci sam ekonomist, i iako sam dugo radila u struci uvijek nalazite neki segment s kojim se morate upoznati. Na radionici knjigovodstvo i financije sam potvrdila svoja znanja, ali obratila pozornost na neke nove stvari i naravno upoznala sam novitete u Zakonima. Zahvaljujući tome dobila sam posao nakon šest godina i neopisivo sam sretna zbog toga, rekla je Danijela Valgoni.