EHO, Nekategorizirano

Nogometni klub povukao novac iz EU i naučio mlade kuhati craft pivo

4646bf561fc973bd19ff6373d81ac65dProjekt “Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili” Udruge Nogometni klub Lipik 1925 uspješno je povukao novac iz Europskog socijalnog fonda i mladim nezaposlenima u dobi od 18 do 29 godina omogućio stjecanje novih vještina zahvaljujući kojima su konkurentniji na tržištu rada.

Partner projekta bila je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA, a sufinanciranje iz EU fondova bilo je stopostotno, točnije 611.379,20 kuna. Kako nam objašnjavaju voditelji i začetnici ove ideje, cilj projekta koji je trajao punih godinu dana bio je educirati i osposobiti nezaposlene i mlade, prvenstveno članove udruge Nogometni klub Lipik 1925, za proizvodnju domaćeg “craft” piva. To su ostvarili kroz specijalizirane “in house” treninge i edukacije, provedbu marketinških aktivnosti u području društvenog poduzetništva te razmjenu znanja i iskustva kroz studijske posjete.

“Željeli smo povezati nogomet i pivo, znamo koliko se piva popije za vrijeme svjetskih i europskih prvenstava, a mi imamo dosta navijača i prijatelja kluba koji dolaze na utakmice pa nas je samo to potaklo na proizvodnju ‘craf’ piva”, prisjetila se početaka Viktorija Stepić, voditeljica projekta. Budući da nekoliko članova upravnog odbora NK Lipika radi u razvojnoj agenciji koja svakodnevno priprema i provodi EU projekte, odlučili su ovaj projekt prijaviti na natječaj za poticanje društvenog poduzetništva, no tražili su djelatnosti koje će ispuniti ciljeve projekta i prihvatljive prijavitelje te partnere.

Na kraju su, kaže Stepić, odlučili da bi NK Lipik bio idealan prijavitelj u partnerstvu s Lipičkom razvojnom agencijom Lira d.o.o.

“Kroz projekt smo educirali dvadeset mladih nezaposlenih osoba s područja Grada Lipika. Nabavili smo opremu za proizvodnju piva, naučili smo dvadeset mladih kako proizvesti ‘craft’ pivo, dobili smo gotov proizvod, prvo nogometno pivo Lipik Ale i osigurali preduvjete samozapošljavanja ciljnih skupina, odnosno mladih i nezaposlenih”, pohvalila se Stepić. Projekt je uključivao i nabavu sirovina, za što su sami skupljali ponude, a čitav projekt je službeno završio na kraju svibnja.

Kako kaže Stepić, za edukacijski i praktični dio proizvodnje piva bio je zadužen vanjski stručnjak, a zainteresiranih za učenje o proizvodnji craft piva bilo je i više nego dovoljno. “Projekt je trajao od 1. lipnja prošle do 31. svibnja ove godine, a proizvoda nažalost nema na tržištu jer projektom nismo smjeli ostvarivati zaradu. Svi zainteresirani pivo su mogli kušati na završnoj konferenciji projekta te na nogometnim utakmicama. Sad nema piva, naime zbog toplih dana nismo ga imali gdje spremiti, ali planiramo krenuti s daljnjom proizvodnjom i ako bude mogućnosti prijaviti se na drugu fazu projekta ako bude daljnjeg natječaja”, poručuje Viktorija Stepić.

Preuzeto sa portala: Poslovni.hr