EHO, Nekategorizirano

DOOR: Konferencija o pravednom i održivom korištenju tla u EU

Dana 14. siječnja 2022. održat će se online konferencija od 10:00 do 12:00 sati o Strategiji EU-a za tlo i o Europskom zakonu o zdravlju tla. Na konferenciji o budućnosti hrane, koju organiziraju organizacija Slow Food Germany i Svjetski institut za hranu, znanstvenici, predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i organizacije civilnog društva raspravljat će o mogućnostima očuvanja i održivog korištenja tla u EU.

Konferencija o održivom i pravednom korištenju zemljišta u EU održat će se u sklopu provedbe projekta Soil4Life, koji je financiran Programom LIFE EU-a, a na kojem talijanski, francuski i hrvatski partneri promiču održivo korištenja tla kao strateškog, ograničenog i neobnovljivog resursa.

Prema procjenama Europske komisije, 60 do 70% tla u Europi nije u dobrom stanju. Degradacija tla uzrokuje 50 milijardi eura godišnjih troškova u EU te ugrožava sigurnost hrane budućih generacija. Dokument „Pakt o tlu za Europu“ predstavlja prijedlog Komisije za Strategiju EU-a za tlo koji je objavljen u studenom 2021., a uključuje obvezujuća pravila o zaštiti zdravlja tla, održivijim poljoprivrednim praksama i ograničenjima korištenja zemljišta. Također, u dokumentu je naglašena potreba za pravno obvezujućim okvirom za održivi prehrambeni sustav u EU.

Konferencija će se održati preko Zoom platforme na njemačkom jeziku uz osigurani prijevod na engleski jezik.

Registrirati se možete na sljedećoj poveznici:

Registrirati se može na sljedećoj poveznici: https://www.slowfood.de/termine/termine_ueberregional/registration-soil-workshop

(Izvor: door.hr)