Aktivizam, Nekategorizirano

Dosad najopsežnije izdanje Tjedna izraelskog filma, od 30. 11. do 4. 12.

P-H20161129000274Nagrađivanim filmom “Papirnato vjenčanje” Nitzana Giladija u srijedu, 30. studenoga u zagrebačkom kinu Europa otvara se dosad najopsežnije, osmo izdanje Tjedna izraleskog filma

Do 4. prosinca u organizaciji Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj prikazat će se petnaest igranih i dva dokumentarna filma, od kojih su mnogi nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

“Prikazat ćemo najnovije filmove izraelske kinematografije, u okviru koje se godišnje proizvede više od stotinu filmova”, rekla je za Hinu Mirjana Šlaj Frolich, kulturni ataše u izraelskom veleposlanstvu.

Tako veliki broj filmova koji se snime u Izraelu smatra posljedicom novog zakona o kinematografiji, koji je u toj zemlji donesen prije petnaestak godina i na temelju kojega država puno više financira filmove, no snima se i puno koprodukcija.

Na ovogodišnji Tjedan uvršteni su tematski raznoliki filmovi, a među njima, napominje Šlaj Frolich, i oni koji ozbiljno i objektivno govore o političkoj situaciji, te nezadovoljstvu ljudi okolnostima u kojima žive.

Objasnila je kako u Izraelu nije problem dobiti novac za snimanje filmova koji kritički govore o državi, a isto je i u drugim područjima kulture, poput književnosti. “Smatraju da je sloboda govora najbitnija, pa im je to kriterij i kod potpore projektima”, dodala je.

Film koji otvara festival, “Papirnato vjenčanje”, u Zagrebu će kao gost festivala predstaviti njegov redatelj Nitzan Gilady. Riječ je o “gorko-slatkom, ali nježnom i dirljivom ostvarenju”, u čijem je središtu mlada, pomalo zaostala žena koja teži za samostalnošću, što otežava njezina prezaštitnička majka.

U večeri otvorenja prikazat će se i film “Ranjena zemlja” Ereza Tadmora, priča o odnosu dvojice policajaca partnera koji prolazi kroz novu fazu dok u gradskoj bolnici od ljutite svjetine čuvaju terorista.

Prikazat će se i drama “Baba Joon” Yuvala Delshada, izraelski kandidat za Oskara ove godine, koji prikazuje život jedne obitelji koja je u Izrael doselila iz Irana. Ondje su od farme purana napravili obiteljski posao i tradiciju za koju je upitno hoće li se nastaviti među mlađim generacijama.

“Lijepe riječi” Shemija Zarhina film je o potrazi za vlastitom prošlošću i identitetom, ispričanoj kroz sudbinu sestre i dvojice braće koji nakon smrti majke otkrivaju identitet svoga pravog oca i kreću na put koji će im promijeniti život.

Program donosi i film “Pješčana oluja” Elite Zexer, o kompleksnim odnosima unutar beduinske obitelji u južnom Izraelu, koji svoj vrhunac doživljavaju na proslavi jednog neobičnog vjenčanja.

“Antena” Arika Rothsteina suvremena je priča čiji zaplet započinje s postavljanjem antene mobilnog operatera na krov kuće osamdesetogodišnjaka koji je preživio holokaust, no zarati sa susjedom koji je za antenu iznajmio svoj dio krova.

Iz programa se ističe i film “Tjedan i jedan dan” Asapha Polonskog, ovogodišnji najbolji izraelski film, koji započinje sedmog i posljednjeg dana šive, židovskog perioda korote u obitelji čiji se otac teško miri s povratkom u svakodnevicu.

“Izbacivač” Menija Yaesha priča je o najjačem i najnasilnijem vrataru telavivskih noćnih klubova, koji je spreman na mnogo toga ne bi li postao otac. Glavni glumac tog filma Moris Cohen za tu je ulogu proglašen najboljim izraelskim glumcem godine.

Prikazat će se i film “Harmonija” Orija Sivana, moderna interpretacija starozavjetne priče o Abrahamu, Sari i Hagar, koji je dobio nagradu za najbolju kameru i ima vrhunsku glazbu. (Hina)