Aktualno, Nekategorizirano

Filmske večeri u Močvari: Domaćice rasturaju, 4. listopada, u 21 h

Domacice_rasturaju_MocvaraU utorak, 4. listopada, u zagrebačkom klubu ‘Močvara’ održavaju se još jedne filmske večeri. Moderatorica Mima Simić sa svojim gošćama Hanom Jušić (redateljica), Jasnom Jasnom Žmak (dramatičarka i dramaturginja) i Zdenkom Gold (producentica) razgovara o trnju i čičcima, i o zvijezdama; o humanizmu i renesansi domaćeg filma, o radu s glumcima, likovima, i institucijama… Ulaz je besplatan, vrata kluba otvaraju se u 20 sati, a program počinje u 21 sat.

Najavni tekst događaja prenosimo u cijelosti: Bolje društvo u gradu u utorak nećete naći. Hana Jušić nedavno je u Veneciji pokorila Europu svojim dugometražnim prvijencem Ne gledaj mi u pijat; Jasna na kvadrat Žmak na tri trase dramatizira, predaje, komponira scenarije i piše knjige (najnovija je ‘Moja ti’), Zdenka Gold glava je i kralježnica produkcijske kuće Spiritus Movens, koja je bila babicom sjajnim filmovima poput Jelčićeve Obrane i zaštite ili Belladone D. Turić, širom svijeta hvaljenim i nagrađivanim.

U razgovoru s ovom troglavom celuloidnom hidrom raspravljat će se o trnju i čičcima, i o zvijezdama; o humanizmu i renesansi domaćeg filma, o autorskim poetikama, o tome je li duljina važna, o kreativnim ograničenjama i slobodama, o nagradama i što (ne) znače, o kulturnim politikama (to samo ako fakat ponestane svih drugih zabavnijih tema), o radu s glumcima, likovima, i institucijama. I, naravno, o ulozi naše porodice u svjetskoj revoluciji.B

Uz razgovor na rasporedu su i filmovi:

Hana Jušić (režija, scenarij): Zimica (2012), Terarij (2012)
Jasna Žmak (scenarij): Na kvadrat (R. I. Gonzo, 2012.)
Zdenka Gold (producentica): Belladonna (Dubravka Turić, 2015.), Odvajanje (Nina Violić, 2015)