Aktualno, Nekategorizirano

Močvara slavi 17. rođendan – od 29. travnja do 8. svibnja

Izvor i foto: mochvara.hr
Izvor i foto: mochvara.hr

“Godina 1999. bila je po mnogo čemu bitna godina za svijet. Svjetlo dana ugledala je nova valuta Euro, na malim ekranima su se pojavili “The Sopranos”, Napster je započeo misiju urušavanja glazbene industrije, a Bill Clinton je uvjerio Senat da ga tople usne Monice Lewinsky nisu ometale pri donošenju važnih strateških odluka. Iste godine u Zagrebu, u možda malom koraku za čovječanstvo, ali ogromnom za alternativnu kulturnu scenu u Hrvatskoj, sa radom je započeo klub Močvara.

Grupica idealistički nastrojenih entuzijasta odlučila je bar pokušati razviti klicu kulture u još uvijek postratnoj nekulturnoj svakodnevici. I usprkos mnogobrojnim problemima, čestom pomanjkanju svega (osim dobre volje) pa čak i kraćoj prisilnoj pauzi, 17. godina je dovoljan period vremena da se zaključi da smo u svojoj prvobitnoj nakani itekako uspjeli. Najbitnija imena inozemne i domaće glazbene alternativne scene postala su normalna pojava na Močvarinoj pozornici. Talentirani književnici, kazalištarci, likovni i drugi umjetnici pronašli su kod nas utočište i prostor za izražavanje svojih ideja. A neka od događanja ostat će zauvijek zabilježena u domaćoj kulturnoj povijesti. Prisjetimo se samo kad su U2 odradili akustični set ili kad su Peppersi fino razvalili gig u našem dvorištu (ok ok, znamo da nisu, ali što je malo revizije povijesti u Hrvata).

Hladna i neumoljiva statistika ispričat će priču punu brojaka. Onu o stotinama kulturnih događanja i desecima tisuća posjetitelja. No, onu najbitniju ispričat će svi oni koji su tijekom godina kod nas otkrili svoj novi omiljeni bend, pogledali davno zaboravljeni film ili možda upoznali svoju novu najdražu osobu. Te priče su osobne i jedinstvene. Uvjereni smo, da je 17. godina kasnije, Zagreb drugačiji grad, a kulturna scena drugačija scena. Kvalitetnija, raznovrsnija i otvorenija. I s ponosom ćemo preuzeti svoj dio “krivnje” za to.

Vi, naši posjetitelji, konstantno ste nas “tjerali” da budemo bolji, da klub bude ugodniji, da program bude kvalitetniji. A mi se nadamo da ste danas, bar malim dijelom i zbog nas, vi otvoreniji, tolerantniji i sretniji ljudi. I da ćete te osobine prenositi na nove generacije. Jer, iako je 17 godina puno, mi još uvijek ne razmišljamo o penziji. Sjajan novi bend je sad negdje u garaži, a briljantna nova knjiga se upravo negdje piše”, najava je proslave 17. godina Močvare koja će se odvijati od 29. travnja do 8. svibnja.Program proslave potražite ovdje.

Program pretražite ovdje.