Nekategorizirano, Stajališta

Ekološke udruge: Rezultati vodoistražnog trasiranja u Lećevici su krivotvoreni

Na fotografiji Žare Pehar, Vinko Grgurević, Zoran Burić, Andrija Hrenić, Anđelo Parčina. foto HINA / Mario STRMOTIĆ
Na fotografiji Žare Pehar, Vinko Grgurević, Zoran Burić, Andrija Hrenić, Anđelo Parčina. foto HINA / Mario STRMOTIĆ

Čelnici i članovi ekoloških udruga “Rast” i “Zvona Kaštela” u utorak su pred zgradom županije u Splitu upozorili da su krivotvoreni rezultati trećeg vodoistražnog trasiranja u Kladnjicama za Centar gospodarenja otpadom u Lećevici, te da se radi o “najkriminalnijem nacionalnom projektu”, zbog čega će protiv županije i Geološkog instituta podnijeti kaznene prijave.

Anđelko Parčina iz udruge Rast tvrdi kako imaju informacije da se tijekom trasiranja u pojni bunar trebalo staviti 100 kilograma ekološke boje i 100 kubika vode, kako bi boja stigla do nekog izvora u priobalju. No, prema njihovim saznanjima, u pojni je bunar stavljeno tek 60 kilograma ekološke boje i 27 kubika vode nakon čega se, kaže, tim s Geološkog instituta Hrvatske povukao na večeru, a nakon toga više nije ulivena nijedna litra vode.

“Unatoč tome, boja se pojavila na rijeci Jadro i Krki, i to u prvom tjednu poslije trasiranja. Naši su aktivisti uzimali uzorke, a pošto nam nitko u Hrvatskoj to nije želio analizirati, poslali smo u jednu od zemalja EU. Kada za desetak dana dobijemo podatke izvijestit ćemo javnost. Tražit ćemo dodatno trasiranje, ali ne u kojem će naručitelj biti županija, već neka neovisna kuća koja bi obavila iste radove. Zbog obmane javnosti i krivotvorenja podataka podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv županije Splitsko-dalmatinske i Geološkog instituta Hrvatske”, poručio je Parčina i dodao kako više nema državne institucije kojoj mogu vjerovati.

Da je trasiranje, kako su rekli ekološki aktivisti, bila samo obmana i odglumljeno radi medija, ustvrdio je i predsjednik udruge “Zvona Kaštela” Vinko Grgurević, istaknuvši kako je sve izvedeno protivno propisima, da postoje drugi argumenti i činjenice prema kojima je ta odabrana lokacija druga zona sanitarne zaštite izvorišta Jadra i Krke. Argumenti su, nastavio je, ponori i ponorne zone, a i činjenica je kako se s tog područja opskrbljuje izvor Jadra u ljetnom razdoblju.

“Plan Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici je neodrživ, a postavlja se i pitanje troškova koji su nastali u posljednjih 17 godina. Krivotvoreni su i prostorni planovi, projekt se zagovara bez zakonom obveznog vodnog istraživanja. Napravljen je čak i elaborat zaštite Jadra, a da nisu napravili trasiranje. Tko je odgovoran za bespravnu izgradnju u Dugopolju, Muću, Dicmu i Konjskom, te za eko zdravstveni zločin koji zagađuje s tog prostora”, zapitao se Grgurević.

Kazao je da rješenje postoji za vode i otpad, da su ga ponudili znanstvenici, ali da ih grad, županija i Vlada ne žele. Pojasnio je da su znanstvenici razradili sustav postupanja s otpadom gdje se otpad prikuplja odvojeno na mjestu nastajanja i pretvara se u sirovine, zbog čega nema potrebe za odlaganjem otpada. Grgurević tvrdi da se to može postići za šest mjeseci, no problem je što su se gradovi ugovorom obvezali županiji da neće raditi nijedan drugi sustav nego Centar, što znači miješanje otpada u jednu kantu i odvoz u vodozaštitnu zonu. (Hina)