Hrvatska, Nekategorizirano

Ekološke udruge optužile župana Zlatka Ževrnju za kršenje propisa

P-H20170322061055 Ekološke udruge “Rast” i “Zvona Kaštela” optužile su u srije splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju da krši propise koji se odnose ne vodu i njezinu zaštitu, da je voda zato već sad opasna za zdravlje ljudi te da bi zbog “trovanja Cetine, Jadra i Žrnovnice” iz industrijske zone Dugopolje stanovnici toga područja mogli ostati bez pitke vode.

Na konferenciji za novinare koju su održali danas na izvoru rijeke Jadro u Solinu, predsjednik udruge Rast iz Lećevice Anđelko Parčina i predsjednik udruge Zvona Kaštela Vinko Grgurević ustvrdili su da župan “najkriminalnijim projektom u novijoj povijesti Hrvatske”, budućeg centra za gospodarski otpad u Lećevici želi prikriti “osobnu odgovornost za trovanje Cetine, Jadra i Žrnovnice oborinskim i fekalnim vodama iz Dugopolja”.

Parčina je ustvrdio da je zabrana upotrebe pitke vode sa rijeke Jadro samo eskaliranje problema, koji je počeo aktivnostima u vezi s Lećevicom i početkom izgradnje Gospodarske zone u Dugopolju. “U Dugopolju je izvršen ekocid u režiji župana Zlatka Ževrnje”, ustvrdio je i dodao da je to tek “generalna proba” za ono što bi trebalo uslijediti izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom.

“Župan Zlatko Ževrnja je za ono što je napravio u Dugopolju trebao završiti u zatvoru jer se rijeka Jadro nije mogla koristiti u stotinjak slučajeva, a pojačanim kloriranjem i zabranom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo da objavljuje informacije građani su koristili vodu koja je bila puno opasnija za piće nego što je bila ona prije desetak dana. To je ekocid i ugrožavanje života na ovim prostorima. U Dugopolju je izvršena intezivna industrijska izgradnja, a napravljeno je i dosta objekata zagađivačkog tipa”, objasnio je Parčina.

Grgurević je rekao kako je župan po Zakonu o vodama i Pravilniku o zoniranju odgovorna osoba za provođenje vodoistražnih radova i za utvrđivanje zona sanitarne zaštite. Objasnio je da je prije 17 godina vrijedio Pravilnik o uvjetima odlaganja otpada po kojem je odlaganje bilo zabranjeno u vodozaštitnom području to jest svugdje gdje je slivno područje voda, a postojeći pravilnik, rekao je, zabranjuje spuštanje voda sa prometnica u drugoj zoni, što je područje Dugopolja.

“Na području Županije su građene prometnice, industrijske i komercijalne zone, naselja i groblja protivno propisima i Zakonu o vodama, u kojem stoji da se moraju utvrditi vodozaštitni radovi, što Županija nije napravila, a ono što je napravila je krivotvoreno. Pitanje je želi li naša vlast štititi vodu”, rekao je Grgurević. (Hina)